IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза поставя под въпрос листването на енергийни компании през 2017 г.

Единични IPO-та на БФБ са възможни през втората половина на годината, според експерт

19:50 | 02.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Политическата криза ще постави под въпрос реализацията на идеята за листване на пакети от енергийни компании, защото няма яснота за новото правителство и как би погледнало то на нея. Това коментира пред Investor.bg финансовият анализатор на Реал Финанс Петър Динев в отговор на въпрос може ли да очакваме ново първично публично предлагане (IPO) през 2017 г.

„IPO зачестяват, когато пазарът е достигнал някаква зрялост, ликвидност и компаниите могат да получат справедлива оценка или дори над нея“, обясни той. Въпреки това, по мнението на анализатора, все още сме далеч от това време.

Динев обаче не изключва да се появят единични IPO-та през втората половина на годината, но според него те ще бъдат епизодични.

В същото време стратегията за развитие на капиталовия пазар предвижда вдигане на „меките“ прагове за проспектите и създаване на специални пазарни сегменти за търговия на стартиращи и иновативни малки и средни предприятия без проспект.

Според Павел Николов от ЕвроФинанс тази мярка може да се окаже доста атрактивна за редица компании, особено от IT-сектора. Той обаче подчерта, че тази инициатива следва задължително да бъде съпроводена от разяснителна (образователна/рекламна) кампания сред потенциално заинтересовани дружества, включително и стартиращи компании.

Появата на нови компании на борсата винаги ги поставя на предна позиция. Именно заради това технологичният сектор стана интересен през 2016 г. със своите представители Сирма Груп Холдинг и Алтерко, към които, по думите на главния инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев, вероятно ще се присъединят и други след време.

Според него най-интересни компании през 2016 г. станаха тези, които са в SOFIX, защото те грабнаха вниманието на инвеститорите и ги накараха да смятат коя акция и колко от нея ще трябва да купува борсово търгуваният фонд върху индекса. Освен това, по негово мнение, немалко компании успяха да покажат по-добри финансови резултати от прогнозите си от началото на годината и това се хареса на пазара.

Все пак е трудно да се характеризира отношението на инвеститорите към една или друга компания, но според експертите ясно изразеният ръст на индексите сам по себе си показва повишено доверие в пазара и отделните компании.

„Представянето на водещите борсови индекси през годината – ръст от порядъка на 20-30%, е абсолютният барометър за нагласите на инвеститорите. Друг е въпросът, че хроничната липса на ликвидност „рисува“ една малко по-различна картина“, коментира Николов.

Интересните компании през 2016 г.

„Инвеститорите чакаха стрес тестовете в българската банкова система, за да получат ясна и недвусмислена оценка за състоянието на българските банки. Точната представа какво се случва в ЦКБ и ПИБ възстанови доверието на инвеститорите към тях и те успяха да поскъпнат значително след одита. Химимпорт разпредели за първи път дивидент по обикновените си акции, което се възприе положително от пазара“, посочи Динев. По думите му в случай, че дивидентната политика се окаже устойчива и предсказуема, това допълнително ще повиши доверието на пазара в компанията.

Според него интерес предизвика и Алтерко. „Това беше първото наистина успешно IPO от години. Беше пласирана цялата емисия, а вторичната търговия е на значително по-високи нива. Дружествата от групата на Стара планина холд имаха традиционно добро представяне на борсата“, отбеляза анализаторът.

„От индустриалните компании с голям интерес наблюдавам Монбат, Алкомет и Неохим. Интересни са ЦКБ, ПИБ и БАКБ. След сделката за продажба на ОББ ще имаме пиър, през който всеки участник на пазара ще може да преосмисли стойността на трите банки“, посочи Динев.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още