IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза поставя под въпрос листването на енергийни компании през 2017 г.

Единични IPO-та на БФБ са възможни през втората половина на годината, според експерт

19:50 | 02.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

От друга страна, според Николов, интересни винаги са били и ще бъдат добре функциониращите и доколкото е възможно отворени към обществеността компании, с относително проста организационна структура, които са в състояние да генерират консистентно печалби и инвестират в развитие на бизнеса си. Като такива той открои включените в индекса за добро корпоративно управление (CGIX) или поне повечето от тях – Монбат, Стара планина Холд (и по-конкретно М+С Хидравлик, ХЕС и Елхим Искра, които са част от холдинга), Софарма, както и компании като Адванс терафонд и Спиди.

„С известни уговорки общото между тях и, може би, най-дефицитното за компаниите, регистрирани за търговия на БФБ, е подходът им по отношение на комуникацията с инвеститорите и широката аудитория, изразяващ се в готовност за обсъждане и разяснение на финансовите резултати и комуникиране и открито представяне на плановете за развитие на бизнеса“, заяви той.

По думите му, когато е налице прозрачно и открито отношение на публичните компании към инвеститорите, изборът дали и в какъв размер да се инвестира в определено дружество се свежда до индивидуална преценка.

Акциите остават в полезрението

Дългосрочният интерес към българските акции се дължи на търсенето на доходност у нас, след като толкова бързо паднаха лихвите по депозитите. Според Цачев като се добавят перспективите за индустриален растеж в развитите държави в близките три години и особено отличното представяне на цените на акциите у нас, може да се твърди, че БФБ ще привлича повече капитали. Това се вижда най-добре в акциите, които носят дивидент.

Според Николов положителна изненада за капиталовия пазар през 2017 г. може да се очаква в контекста на мерките, предвидени в стратегията за развитие на пазара, приета през ноември тази година.

„Бих казал, че българският капиталов пазар страда от два хронични проблема. Първият – липсата на достатъчно качествени компании, листнати за търговия на борсата. Това е основополагащият проблем. Вторичният проблем, който е пряко следствие от първия, е очевидната липса на ликвидност (т.е. интерес от страна на широк кръг инвеститори).

Въпреки това според него съществува потенциал ръстът на БФБ да продължи и през следващата година, но това до голяма степен ще зависи от успеха на стратегията и очакваното оживление, свързано с имплементирането и разширяването на проекта SEE Link.

Посоката на пазара

Ключов за пазара фактор се оказа раздвижването при появата на борсово търгувания фонд върху индекса SOFIX. “Той е всъщност катализаторът на поредица от позитивни фактори: много ниските лихви, сравнително добрите финансови резултати на компаниите и перспективите за икономически растеж. Те ще оказват подкрепа за БФБ и през 2017 г., независимо от предсрочните избори у нас”, коментира от своя страна Цачев.

Всъщност опитът сочи, че възходящите движения рядко продължават по-малко от две години. “Доброто състояние на икономиката, ниските лихви и промяната в психологическата нагласа на пазарните участници би трябвало да доведат до продължителен растеж. Виждаме как вече осем години американският пазар расте с няколко дребни корекции. Мисля, че подобен сценарий е възможен и тук”, смята анализаторът на Реал Финанс.

В същото време според Цветослав Цачев силното покачване в края на 2016 г. със сигурност ще накара по-предпазливите инвеститори да увеличат кеша в портфейлите си на някакъв етап през първите месеци на новата година.

„Дали предсрочните избори за парламент и неяснотата за ново правителство няма да натежат негативно на пазара е трудно да се каже. По-вероятно е това да има отражение и да не остане напълно на заден план, както се получи досега“, обясни той.

Като цяло според него посоката на пазара ще бъде нагоре, макар и с по-плавни темпове, които да отразяват постепенното нарастване на корпоративните печалби и текущата оценка на книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още