IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството още мисли как да стимулира с европари листването на фирми на БФБ

Не трябва да се плашим от иновации, още следващите месеци ще видите реални стъпки в тази посока, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

13:54 | 03.06.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Управляващите продължават да обмислят как с пари от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 да се стимулира листването на фирми на Българската фондова борса (БФБ). Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това е екзотична стъпка, но не трябва да се плашим от управленските иновации. Още следващите месеци ще видите реални стъпки в тази посока", обеща вицепремиерът. 

Припомняме, че същата идея коментира скоро и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него евросубсидиите могат да покрият разходите на фирмите за листването.

Изпълнителният директор на БФБ Васил Големански определи по време на дискусия вчера предложението като добро начало за решаването на проблема с липсата на компании и качествени инструменти на борсата. Според него така цената за набирането на капитал ще бъде по-малка, което ще стимулира компаниите към публичност.

Идеята получи и подкрепата на главния изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев, за когото предложението е добро „не толкова заради това, че 15-тина компании ще получат финансиране, а заради това, че по този начин управляващите показаха, че мислят за този пазар“.

Днес Томислав Дончев коментира в отговор на въпрос от депутата Мартин Димитров, че наличието на ликвиден капиталов пазар е важен фактор за растежа и икономиката.

Продажбата на БФБ е приоритет за Агенцията за приватизация (АПСК) за 2016 г. Държавата потвърждава позицията си за привличане на стратегически инвеститор, каза още Дончев. Ако се появи първокласен играч, има потенциал за витализирането не само на българския капиталов пазар, можем да мислим по-амбициозно на ниво Балкани, допълни той.

Вицепремиерът отбеляза, че моделът за осигуряване на финансиране за нови бизнес начинания чрез борсата се използва много слабо, а фирмите разчитат основно на кредити и еврофондове.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че АПСК няма капацитет за такава сделка и поиска управляващите да съдействат за реализацията й.

Томислав Дончев отговори, че по принцип не е редно представител на политическото ръководство да се меси в раздържавяването. Той все пак каза, че лично е разговарял с ръководствата на някои от най-големите борси в Европа.

„Времената в Европа са смутни и към момента не можем да се похвалим с някакъв зрял интерес“, обясни вицепремиерът.

По повод идеята за продажба на дялове от големи държавни дружества той заяви, че те са в изключително чувствителни сектори.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
с пари всеки може, ако ставаше нещо от тия щяха да измислят как да стимулират бфб-то без пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Не виждам, как при положение, че има ДЪРЖАВНА собственост, в която обикновено се носи колективна отговорност, как ще се случи, това! Всички публични предлагания след 2007 година са ПРОВАЛ, СЛЕД ПРОВАЛ, освен едно две изключения все още!!! как да стане бивши, държавни холдинги, да станат, някак си по КОРПОРАТИВНО ОТГОВОРНИ !!! ????? Никак, ефектите от капиталите, ги няма, парите ги няма, какво Правим!!!?? Как да стимулираш, капитала да се спира на БФБ, точно, по тоя НАЧИН ЛИ ??? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А да! И за кои правила точно говориш?Световните? На ООН? Дето не може да си избере главатар? Хахах ;-)Правилата на джунглата са вечни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Зависи на къде духат ветровете."НО е факт, че ако играеш срещу правилата, береш шутове и шамари и нищо не постигаш."- И в двата случая се стига до шутовете и шамарите. Стабилен мир forever и завинаги е химера.Извращаване на бизнеса такова каквото виждаме в момента не е имало от преди WW2. Скоро някой голям така или иначе ще ги яде шамарите, да видим кой ще е той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
А аз не предлагам така. Влязохме в ЕС, в ЕС играта е такава, правилата са такива - трябва да се усвояват фондове, така в страната влизат пари. Прав си за развращаването на бизнеса, и за непазарната среда и за спъването на прогреса, НО е факт, че ако играеш срещу правилата, береш шутове и шамари и нищо не постигаш. Такива са правилата, така играем. По-добре да ги накараме да работят за нас, отколкото да вървим срещу тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Предлагам да си спрем сами еврофондовете, защото развращават бизнеса.Умишлено трябва да си ги спрем.Иначе става по-лошо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Крадлив народ сте това политиците, ей!Само грантове са ви у тимбериците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ASTIN
преди 7 години
Без коментар! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Я да видим, кой се загрижил за това? Големански и Колчев - депозитара и мениджъра на емисии. Я да се замислим, при кого ще идат тези евросредства? :) Май май, при тези двамата. И Такев да го питате, и той няма да е против
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
Как? Като спонсорират с еврофондовете първия дивидент на Химимпорт! Те тогава какво рали ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още