IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство предлага да отпаднат акциите на приносител

Промяната е свързана с по-голяма прозрачност и като част от мерките срещу укриване на престъпления, посочват вносителите

18:28 | 04.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С промени в Търговския закон Министерството на правосъдието предлага да отпаднат акциите на приносител и те да бъдат заменени само с поименни акции. В проект за промяна, публикуван в портала за обществено обсъждане, става ясно, че дружествата ще имат срок от 9 месеца след приемането на текстовете, за да съобразят уставите си с новите моменти.

Вносителите на текстовете посочват, че промяната е свързана с по-голяма прозрачност. В момента у нас няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител, а притежателите на тези акции могат да се променят непрекъснато, пише в мотивите на законопроекта.

По този начин акциите на приносител могат да се използват за укриване на данъци, пране на пари и други незаконни дейности на собствениците или акционерите в дружествата. Невъзможността да бъде идентифициран собственикът пък пречи на ангажиментите на България да споделя информация по силата на европейските директиви.

Проблемът с акциите на приносите е индентифициран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при прегледа на българското законодателство по отношение на обмена на информация за данъчни цели.

Ако бъде приет, законопроектът предвижда още общите събрания на акционерните дружества да могат да бъдат свиквани само с поименни покани. Предвидено е тази промяна да влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а останалите текстове - щом бъдат обнародвани в Държавен вестник.

В момента обаче тече общественото обсъждане по текстовете и правосъдното министерство очаква коментарите на заинтересованите страни до 3 ноември 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 6 години
dzk... Не си разбрал работата... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
retro_69
преди 6 години
Би ли дал пример с дружество в България,дето да е издало не поименни акции ,а акции на приносител?!Аз не се сещам за такова...И за какво премахване на електронното водене на аккции от ЦД говориш...А бе я най-добре си прочети написаното,осмисли го и може би ще разбереш ,какви глупости си написал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
dzk
преди 6 години
Поредната идиотщина родила се в нечия празна глава. Сега ще трябва да се премахне електронното водене на акции от централния депозитар, и да се започне издаването на хартиени акции с името на съответния притежател. Продажбата им да става само при срещата на продавача и купувача в присъствието на нотариус, двама свидетели от КФН, един от НАП и един от финансовото разузнаване за да се гарантира че няма пране на пари и че всички данъци са платени. И търговията с акции да се върне един век назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още