IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата на БФБ премина с фокус върху отчетите и дивидентите на компаниите

Не липсваха и изненади като предложението на „Албена“ да не разпредели част от положителния си финансов резултат от 2016 г. под формата на дивидент

18:07 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Седмицата на Българската фондова борса премина без особено високи обороти по време търговските сесии, като основните новини през периода бяха свързани предимно с обявените проекти на някои дружества за разпределение на дивиденти.

Основният индекс SOFIX се повиши с 0,15% до 659,50 пункта, по-широкият BGBX40 нарасна леко с 0,04% до 130,69 пункта, а секторният BGREIT записа спад от 0,13% до 110,83 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отчете съвсем леко повишение от 0,02% до 516,62 пункта.

Оборотът на регулиран пазар остана на сравнително ниско ниво в сравнение с традиционния за последните месеци обем, като след 287 сделки възлезе на 608,5 хил. лв.

През седмицата в състава на SOFIX лек превес взеха губещите компании. Общо седем компании понижават цената на акциите си, пет отчитат поскъпване, а при две нямаше промяна в цената.

„Не липсваха и изненади като предложението на ръководството на „Албена“ АД да не разпредели част от положителния си финансов резултат от 2016 г. под формата на дивидент“, коментира пред Investor.bg Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт.

Според нея оттук нататък ще е водещо развитието на инвестиционната дейност на дружеството, която от няколко години работи по обновяването на своите комплекси. Подобно намерение за отнасяне на формирания резултат като неразпределена печалба беше обявено и от ръководството на „Билборд“ АД.

„Също така днес бяха публикувани и материалите за предстоящото ОСА на „Химимпорт“ АД, за което има предложение за разпределение на част от печалбата от предходната година, като размерът на дивидента е с 20% по-висок спрямо миналогодишния такъв. Предвид факта, че това е една от най-ликвидните позиции на родния капиталов пазар, очаквам положителните настроения сред инвеститорите да преобладават и да станем свидетели на допълнителна активност по позицията през предстоящите седмици“, очаква Паунина.

В същото време фокусът е насочен към сезона на отчетите и публикуването на финансовите резултати на компаниите към първото тримесечие на 2017 г.

„Вниманието на анализаторите е насочено към постигнатото от дружествата към началото на годината. Остава приблизително месец до края на първото полугодие и голяма част от инвеститорите преразглеждат и оценяват своите стратегии. Също така през последните месеци се наблюдава повишаване на апетита към риск на пазарните участници, свързано с обявения интерес към бизнеса на ČEZ Group в България и възможностите за стратегическо разрастване на „Първа инвестиционна банка“ АД. Не на последно място, предстои стартиране на търговия с ДЦК на регулиран пазар и създаване на нов борсов сегмент, предоставящ възможност за търговия с чуждестранни емисии ценни книжа, които са допуснати до търговия на регулиран пазар в ЕС“, посочи портфолио анализаторът.

Според Паунина всички тези елементи ще доведат до по-голям интерес към инвестиционните възможности, които предлага БФБ, и съответно до по-висока ликвидност на пазара в краткосрочен план.

*Мнението има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още