IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна новост при "Албена" – без дивидент

В последната година имаше смяна на директори, продажба на неприсъщи активи и преобразуване чрез вливане

10:42 | 25.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ръководството на "Албена" АД предлага да не бъде гласуван дивидент на общото събрание на акционерите, насрочено за 25 юни 2017 г., показват материалите към поканата, обявена чрез БФБ-София.

Предложението е печалбата от 15 886 318,5 лв. да бъде отнесена по баланса на дружеството в неразпределена печалба.

За сравнение, дивидент бе разпределен през 2016 г. (0,45 лв. на акция), през 2014 г. (0,5 лв.), през 2013 г. (0,75 лв.), през 2012 г. (0,25 лв.), през 2011 г. (0,35 лв.), през 2010 г. (0,5 лв.) и 2007 г. (0,5 лв.).

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Дружеството има издадени 4,27 млн. акции и разпределянето на 0,5 лв. дивидент е около 2 млн. лв., или около 13% от печалбата, но ръководството е решило да не го прави. И ако липсата на дивидент през 2015 г. бе обяснена с притеснения около руската криза, сега няма официално обяснение.

На дивидент обаче държеше Ивелина Грозева, която през 2016 г. бе освободена от ръководството както на "Албена" АД, така и на "Албена инвест холдинг" АД и "Албена холдинг" АД (последното е основният собственик в "Албена" АД и представлява бивше Работническо-мениджърско дружество (РМД).

На нейно място в ръководството на "Албена" АД влезе представител на ПОК Доверие, което традиционно също настоява за дивиденти, но явно дивидентът ще остане в бъдеще.

От своя страна изпълнителният директор Красимир Станев предпочита засилване на инвестициите в "Албена" АД, което изисква сериозни парични ресурси. На среща с инвеститори той е споделял, че в миналото в Съвета на директорите често е имало паритет на мненията и липса на решимост, като например по продажбата на ММЦ Приморско, каквато оферта е имало. Сега Красимир Станев вероятно ще прокара политиката си, която е насочена към повече инвестиции.

През миналата година "Албена" изгради аквапарк, през настоящата - новия петзвезден хотел „Парадайз Блу“, но според някои анализатори дружеството има нужда от много повече инвестиици в к.к. Албена, Приморско и Бялата лагуна. Вместо поетапното реновиране на по няколко хотела годишно, е нужно по-ударно инвестиране, за да се осъвремени облика на целия курорт, а оттам и имиджа му да бъде повишен.

И точно това прави "Албена" - инвестира. В момента тече увеличението с до 4 млн. лв. на капитала на Приморско клуб ЕАД (бивше ММЦ Приморско).

За да инвестира, "Албена" не само че ще използва спестения дивидент, но и редица други източници от разпродажба на неприсъщи дейности и суперпечалбата от вливането на "Албена инвест холдинг" АД.

Разпродажбата на земеделски земи през 2016 г., чрез продажбата на дъщерното "Екоплод" АД за 11,6 млн. лв., бе един от източниците на свежи средства. Друг беше продажбата на дял в "Албена инвест холдинг" АД срещу 2,59 млн. лв., или общо от двете продажби 14,2 млн. лв.

"Албена" вече получи и 22,5 млн. лв. от продажбата на "Фохар" АД и отпадане на задължения след вливането на "Албена инвест холдинг".

Чистата печалба от бизнес комбинацията по вливането на Албена инвест холдинг може да достигне около 40 млн. лв., показаха изчисления на Investor.bg.

Все пак "Албена" има 77,5 млн. лв. задължения към банки на консолидирана база към 31 декември 2016 г. и 54,7 млн. лв. неконсолидирани задължения към банки към края на март 2017 г. В този смисъл, за да продължи да инвестира, посочените по-горе „свежи глътки въздух“ са добре дошли.

Друг анализ на Investor.bg показа, че през 2016 г. възвръщаемостта на активите на "Албена" е едва 1,69%, което е изключително ниско и не позволява поемането на големи дългове.

Може би зад тази ниска рентабилност се крият клишетата, известни на всички, като „в България идват бедните туристи“, „сезонът е изключително кратък, няма и 3 месеца, за разлика от над 4 месеца в Гърция и Турция“, „няма квалифициран персонал", "качеството на туристическият продукт е ниско“....

Всичко изброено оправдава липсата на дивидент. И дано инвестициите, които ще се направят, доведат до по-висока възвръщаемост на активите.

Силна утешителна награда за акционерите при очертаващата се липса на дивидент е мощното поскъпване на акциите на дружеството.

Акциите на "Албена" поскъпват с 40,66% в последните 12 месеца до 64,001 лв. за брой и 273 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,45 лв. на акция през юни 2016 г.

За сравнение, консолидираният собствен капитал към края на 2016 г. е 462 млн. лв.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
понеже се коментираше във форума, разгледах протокола от ОСА2008там по време на обсъждането за разпределение на печалбата - даден акционр с 2 акции представя гледната точка(за разпределение) на съвета на директорите, сега явно пак ще трябва да изчакаме ОСА за да ни обяснят кое и как, *** тая публична компания при условие, че има толкова събития през изминалата година не може ли да се направи изявление и да се каже така и така... за разговор с мениджмънта след излизане на резултати, въобще не си помислям, за гласуване през интернет на ОСА също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още