IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серията от повишения на БФБ беше прекъсната от червена вълна

Захарни Заводи е лидер по оборот и по ръст в цената на акциите

19:14 | 09.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Търговията на Българската фондова борса приключи на червена територия и с нисък оборот в четвъртък, като SOFIX прекъсна петте поредни сесии на повишение.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX отписа 0,22% до 621,08 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,15% до 122,63 пункта. Секторният BGREIT отчете най-малък спад – от 0,04% до 108,57 пункта, а равнопретегленият BGTR30 изтри 0,27% от стойността си до 493,55 пункта.

Оборотът на регулиран пазар остана едва 602,8 хил. лв. след 331 сделки с 55 емисии. Печелившите компании бяха с осем по-малко от губещите, като книжата на 20 дружества поскъпнаха, на други 28 поевтиняха, а на седем нямаше промяна в цената.

Лидер по оборот беше Захарни заводи със 144,9 хил. лв. Компанията е и най-печелившата днес, след като цената на акциите й скочи със 7,1%. На второ място по изтъргуван обем е Алкомет с 59,2 хил. лв., а на трета позиция се нарежда Хидравлични елементи и системи с 44,3 хил. лв. Дружеството е в Топ 3 на най-поскъпващите акции в днешната търговия с ръст от 6,1%, като преди него е ТБ БАКБ с покачване от 6,8% до 5,85 лв.

Сирма Груп Холдинг тази седмица остава предимно в отбора на губещите, като днес книжата й поевтиняха с 3,8%. Като цяло компанията показва добри финансови резултати, но не успява да въодушеви инвеститорите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
На второ място е втората най-търгувана акция за деня – Алкомет, който обаче понижи цената си с 2% до 19,10 лв. На трето място по спад е Неохим с понижение от 1,1% до 70 лв.

Като цяло лекото отстъпление на борсовите индекси най-вероятно е временно, като анализаторите очакват плавното покачване на SOFIX да продължи.

И върху това влияят редица фактори - добрите перспективи пред компаниите попадащи в индекса, свързани с очакванията за икономически растеж в страната и Европа и наличието на свободен паричен ресурс, който би могъл да потърси по-висока доходност на капиталовия пазар, коментира по-рано старши брокерът на Райфайзен банк Николай Кичуков.

В същото време след края на отчетния сезон на борсата, анализаторите все още правят оценки върху отчетеното от публичните компании. Равносметката е – липса на особени изненади и предимно добри финансови резултати за българските публични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 7 години
0,2% спад са "червена вълна" !?!?Инвесторе, хайде малко по сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още