IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво показват консолидираните отчети на компаниите от БФБ?

Предимно добри финансови резултати, но без излишно въодушевление

13:34 | 09.03.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сезонът на консолидираните отчети приключи, като че ли без особени изненади и предимно добри финансови резултати за българските публични компании. За Investor.bg свои коментари дадоха финансовите анализатори на Първа финансова брокерска къща.

Стара Планина Холд - очаквано добри резултати, подкрепени от динамиката на европейските пазари

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Стара Планина Холд отчете добър  годишен ръст в консолидираните приходи и нетна печалба през последното тримесечие на 2016 г., коментира финансовият анализатор Тереза Трифонова. Трите основни  компании в групата начело с М+С  Хидравлик  увеличиха приходите си, като ръстовете при Хидравлични Елементи & Системи и Елхим Искра не бяха двуцифрени, а доста по-скромни. Увеличението в разходите за заплати и материали не успя да изпревари приходите, и холдингът отчете лек ръст в оперативните маржове. Продажбата на собствени акции добави около 400 хил. лв. печалба. Стара Планина изпрати добра 2016г., подкрепена от положителната динамика на европейските си пазари, подобри маржовете си и отчете солиден ръст в консолидираната печалба до 7,3 млн. лв.

Ако процентът на разпределение на печалбата (неконс. 5.1 млн. лв.) е същият като миналата година (90%), очакваният дивидент на акция е 0,22 лв. или 3,2% доходност спрямо цената от 6 март 2017 г..

Еврохолд с консолидирана загуба през четвъртото тримесечие и  волатилни резултати в застрахователния сегмент

Приходите на Еврохолд през четвъртото тримесечие отбелязаха 24,3% ръст, подкрепени от Евроинс Румъния, докато придобиването на HDI миналата година компенсира спада на приходите от презастраховане, както и добави около 20 млн. лв. премиен приход в Украйна. Автомобилният сегмент допринесе с 30% годишен ръст, а при лизинга тенденцията на спад продължи, отбеляза Трифонова. Според нея не толкова добре изглежда картината с рентабилността – 9,6 млн. лв. консолидирана загуба през четвъртото тримесечие - основно поради застрахователния сегмент, както и по-малки загуби, отчетени при автомобилите и лизинга. Дейността на майката добави още около 5 млн. лв. загуба. Като цяло изминалата 2016г. донесе 1 млрд. лв. приходи за Еврохолд , а отчетената печалба от 5,5 млн. лв.  бе от застрахователната дейност, където резултатите продължават да бъдат доста волатилни и непредвидими. Въпреки приключилото увеличение на капитала, задлъжнялостта остава твърде висока, а холдингът продължава да разчита на притока на нови заеми, за да финансира дейността си.

Софарма изненада с много по-висока от очакваното рентабилност

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От гледна точка на приходите, Софарма не успя да ни поднесе изненада през последното тримесечие на 2016 г., но пък за сметка на това рентабилността (особено нетната) бе много по-висока от нашите очаквания, коментира финансовият анализатор Веселин Радойчев. По думите му факторите за това са няколко и изглеждат като еднократни ефекти. На първо място валутно-курсовите разлики по търговски вземания и задължения през последното тримесечие на 2016 г. бяха положителни (2,4 млн.лв.), докато през последното тримесечие на 2015 г. бяха отрицателни (4,3 млн.лв.).

На второ място, в резултат на увеличението на дела на Софарма в Доверие Обединен Холдинг, последното беше рекласифицирано като асоциирано предприятие и съгласно счетоводните стандарти беше отчетена печалба от бизнес комбинацията. Интересното в случая е, че цялата тази активност по изкупуване на акции от страна на Софарма повлия положително и на Доверие Обединен Холдинг. В резултат на изкупуването на акциите на Медика от Доверие, последното успя да завърши на положителен нетен финансов резултат през последните 3 години.

И третият съществен фактор за изненадващо високата нетна печалба е поредната успешна продажба на дъщерно дружество в резултат, на което е отчетена печалба – това най-вероятно е беларуското дружество Биотест. Печалбата от продажбата на дъщерни дружества достигна рекордните 14,3 млн. лв., след като през 2016 г. Софарма се освободи и от участието си в Иванчич и синове.

В началото на 2017 г. дойде и една изключително позитивна новина относно Софарма и в частност относно процеса на регистрация на Табекс на американския пазар. След сливането на мажоритарния собственик на Extab-Achieve с търгуваната на NASDAQ Oncogenex, новата компания ще има допълнителни ресурси да приключи успешно регистрацията на Табекс. Достъпът до милиардния пазар с един от най-добрите продукти за отказ от тютюнопушене от гледна точка на ефикасност и цена е възможно фундаментално да промени стойността на компанията в близко бъдеще.   

Монбат – без съществени изненади и с ръст на финансовите резултати благодарение на оловото

Консолидираният отчет на Монбат за 2016 г. не донесе съществени изненади, тъй като дружеството ежемесечно публикува основните си финансови показатели, посочи Радойчев.  Най-същественото през последното тримесечие беше възходящия тренд на цената на оловото, който започна през септември и достигна най-високите си нива през декември, когато средната цена в доларово изражение достигна 2-годишен връх, а в еврово изражение достигна 9-годишен връх. Съвсем очаквано и финансовите резултати се подобриха, тъй като високата цена на основната суровина влияе положително на интегриран производител като Монбат.

Освен чисто ценово, консолидираните продажби на акумулатори регистрираха и ръст в натурален обем, което е видно от наскоро публикуваната 5-годишна прогноза. Важно е да се спомене, че съгласно тази прогноза, приходите ще нарастват със средногодишен темп (CAGR) от 10,1% въз основа на 6,3% средногодишен ръст на обемите, както и поради продажбата на продукти с по-висока добавена стойност и оползотворяването на производни продукти от рециклиращата дейност. Прогнозираният резултат от тези дейности е средногодишен ръст на печалбата от 20,9%.               

Агрия Груп продължава да расте въпреки цените на суровините, но при свити маржове

Агрия Груп Холдинг е от по-динамичните и добре развиващите се компании на БФБ, коментира от своя страна анализаторът Йордан Петров. Групата отчита 20% среден ръст на приходите на годишна база през последните 5 години и успява да поддържа забележителни маржове. Въпреки че цените на зърното са на 5-годишно дъно и субсидиите на дружеството спадат, за пълната 2016 г. мениджмънтът успя да увеличи приходите до 179 млн.лв.

Все пак приходите за последното тримесечие от 43 млн.лв. са 17% под нивото от предходната година. Маржът за годината се свива – Агрия Груп отчита EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации) марж от 9% за 2016 г., спрямо 15% за предходната година, въпреки традиционно силното последно тримесечие с марж от 14% (Q4’15: 17%).

Неясен остава ефектът от придобиването на рафинерията за масло Кехлибар, която се консолидира от последното тримесечие (за 2015 рафинерията има приходи от 40 млн.лв. и EBITDA марж от 10%). По-ниската печалба и ръстът в дълга доведоха до влошаване на множителите на групата – EV/EBITDA от 12.6x, P/E от 8.7x (Цена/Печалба) и P/B от 0.9x.(Цена/Счетоводна стойност). Като катализатор за потенциален ръст на печалбата ще следим за възстановяване на цените на суровините и придобиване на нови активи, а основен риск според нас е достъпът на Агрия Груп до евтино финансиране.      

Сирма Груп показа положителни резултати, но не успя да въодушеви инвеститорите

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Сирма Груп отбеляза 22% ръст на приходите за годината, и 15% за тримесечието. Оперативният марж също се увеличи до 30% за годината, посочи анализаторът. Положително е развитието на микса в приходите – приходите в България остават стабилни с 60% дял, от САЩ вече идват 18% от приходите, спрямо 14% през 2015г., а Австралия и Великобритания добавят общо 14%, спрямо 12% през 2015 г.

През годината са били подадени оферти за закупуване на 6 компании, всички отказани, с изключение на една, която е в изчакване. Според доклада сделките не са се случили поради разминаване в очакванията за оценка. Компанията разработва продукти в горещи технологични сегменти със значителен потенциал, но не видяхме очаквано развитие към привличане на международен стратегически инвеститор в компанията (или основно дъщерно дружество), което би дало увереност на инвеститорите в амбициозните планове на мениджмънта да превърнат Сирма в истински международен играч. 

Булгартабак не изненада с отчета, но разкри известни развития в групата

Интересен беше и отчетът на Булгартабак-Холдинг, който макар и да не изненада в същинската си част, разкри че през февруари 2017 г. групата е закупила 50% от дяловете в Експрес Логистика и Дистрибуция ЕООД , с което собствеността им достига 100%. Експрес Логистика и Дистрибуция ЕООД има 991 млн.лв. приходи през 2015 г. и 9 млн.лв. отрицателен собствен капитал.

Алтерко успешно увеличава продажбите на стоки и добавя нови продукти към портфолиото си

Алтерко успешно увеличава приходите от продажба на стоки (основно умни устройства), като за последните 3 месеца на 2016 г. продажбите са 2 млн.лв. спрямо 1,6 млн.лв. за първите 9 месеца на 2016 г., и само 0,1 млн.лв. за 2015г. Това е положителен факт поради значително по-високия брутен марж спрямо този от услугите на групата – 58% спрямо 22% при продажбата на услуги, отчита Петров. Общо за 2016г. приходите са 32,8 млн.лв. или ръст от 15% на годишна база. Ръстът на продажбите на умни устройства спомага EBITDA също да нарасне до 2 млн.лв. или 6% от приходите (спрямо 5% през 2015 г.)  Въпреки че няма разбивка на продадените стоки, смятаме че продажбите са основно на MyKi, а нови продукти като Shelly и She предстои да дадат своя принос. 

Корадо - добри резултати благодарение на значителните продажби на нови продукти

Корадо за пореден път не разочарова с финансовите си резултати, отчитайки приходи от 9,3 млн. лв. за четвъртото тримесечие на 2016 г., което е с 28,3% повече спрямо съответния период на 2015 г., коментира финансовият анализатор Стойко Радиев. Добро впечатление прави и това, че компанията е продала и 20,4 хил. тръбни и дизайнерски отоплителни тела, спрямо 32,5 хил. от януари до септември 2016 г. и едва 2,3 хил. за цялата 2015 г.

Приходите за цялата 2016 г. се увеличават с 18,6% на годишна база до 32,8 млн. лв., като продадените радиатори през годината са 486,2 хил., което е с 20,3% повече спрямо 2015 г. Следва да се отбележи, че добрите резултати се дължат както на значителните продажби на нови продукти с по-висока добавена стойност, така и на успешното навлизане на два нови пазара - Франция и Унгария. Вследствие на реализираните обеми и на оптимизацията на производствените процеси, оперативната печалба за годината достига 4,4 млн. лв., което е с 45,8% повече спрямо 2015 г., а печалбата преди данъци нараства с 51,2% до 3,3 млн. лв.

Алкомет - добри темпове на развитие и възможност за навлизане на нови пазари

Алкомет също екстраполира позитивните си резултати от началото на годината, като приходите за четвъртото тримесечие на 2016 г. се повишиха с 3,2% на годишна база до 78,5 млн. лв., а оперативната и нетната печалба достигнаха 9,6 и 5,3 млн. лв., отбеляза Радиев. В резултат на това, реализираните приходи за цялата 2016 г. са 322 млн. лв., което е с 4,2% по-малко на годишна база, но оперативната печалба нарасна с 80,1% до 44,6 млн. лв., а нетната печалба се увеличи 2,9 пъти до 26,7 млн. лв. Важно е, че по-добрите маржове се дължат не само на по-ниската цена на алуминия, но и на фокусирането на производствените мощности върху продукти с по-висока добавена стойност. Генералните очаквания са, че компанията ще продължи да поддържа добри темпове на развитие, особено вследствие на инвестиционна ѝ програма за почти 70 млн. лв., която ще увеличи производствения ѝ капацитет с около 30% и ще позволи навлизане на нови пазари.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
А бе ИНВЕСТОРА, ЗНАЕТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ, ЧЕ ХОЛДИНГА КОИТО ВИ ПРИТЕЖАВА Е С ОФОШРНА СОБСТВЕНОСТ!?? ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ, ТОЧНО ВИ ПРИТЕЖАВА >???? И АКО ДА ЗАЩО НЕ НИ СПОДЕЛИТЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Абсурд, със сигурност ще искат разрешение !??? Я СИ ПРЕДСТАВИ КАК ГИ ИЗВОЛНЯТ ПОЛОВИНАТА, ЩОТО БИЛИ ДУБЛИРАЛИ ДЕЙНОСТИТЕ НА БЛУМБЪРГ ПРИмерно!???СЪЩОТО Е И ПРИ ХОЛДИНГИТЕ ИМ С АНОНИМНА СОБСТВЕНОСТ РЕГИСТРИРАНИ НА БРИТАНСКИТЕ ВИРДЖИНСКИ ОСТРОВИ ЕДИНИЯ ДУБЛИРА ДЕЙНОСТИТЕ НА ДРУГИЯ, И СИГУРНО ТАКА ПО ЛЕСНО ЗАМАСКИРАТ ИЗТОЧВАНЕТО ИЛИ ПРАНЕТО ИЛИ ИЗБУШВАНЕТО НА НЯКОЯ ФИРМА НА УМИРАЩ РОМ!! ВЪОБЩЕ, ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ ДОПУСКА НА НИКОЙ КАПИТАЛОВ ПАЗАР НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!??? НО УВИ И ЦЕЛИЯТ ИНФОРМАЦИОНЕН САЙТ, СЕ СТРАХУВА ДА АНАЛИЗИРА МАЖОРИТАРЯ СИ !>>>> ХАХАХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
k.o.
преди 7 години
N.B. Пропуснали сте "Химимпорт"! Защо? Отделна статия ли ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още