IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX записа първото си понижение за октомври

Най-сериозен ръст отчитат книжата на Биовет АД, а най-силен спад има при акциите на Холдинг Варна AД

18:24 | 05.10.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
SOFIX записа първото си понижение за октомври

Търговията на Българската фондова борса (БФБ-София) приключи предимно на зелена територия, макар че понижението при шест компании успя да натежи върху индекса с най-ликвидните акции SOFIX.

Така SOFIX записа първото си понижение за октомври по време на борсовата търговия в сряда, след като изтри 0,12% от стойността си, понижавайки се до 598,890 пункта.

За спада на индекса "вина" имат шест компании, като най-голямо понижение записа Холдинг Варна AД, чиито акции поевтиняха с 4,77%. Само четири са печелившите компании от индекса за деня, като най-силно се повиши цената на книжата на Химимпорт АД – с 2,87%. Акциите на пет компании останаха без промана в цената.

Останалите три индекса приключиха сесията с покачвания, като по-широкият BGBX40 нарасна с 0,10% до 97,14 пункта, секторният BGREIT прибави 0,34% до 103,50 пункта, а равнопретегленият BGTR30 увеличи стойността си с 0,19% до 407,13 пункта.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 965,6 хил. лв., от които 236,7 хил. лв. бяха формирани от търговия с акции на SOFIX.

Лидер по оборот днес е Булгартабак - холдинг АД с една трета от изтъргувания обем – 320,6 хил. лв. На второ място е Спиди АД с 306,2 хил. лв., а трети се нарежда борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF със 74,1 хил. лв.

С 52 хил. лв. оборот на четвърто място е Химимпорт АД, а след него се нарежда ТБ Първа Инвестиционна Банка АД с 42,4 хил. лв.

В сряда бяха сключени 192 сделки с 32 изтъргувани емисии. Печелившите бяха с една по-малко от губещите, след като акциите на 12 компании поскъпнаха, на 13 поевтиняха, а на други 7 останаха без промяна.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
С най-силен ръст може да се похвали Биовет АД – 3,2% до 16 лв. Втората позиция е за Химимпорт АД с ръст от 2,9% до 1,40 лв. , а на трето място по ценово увеличение е  Първа Инвестиционна Банка с покачване от 1,3%. Книжата на Спиди АД поскъпват с 0,4% до 36,15 лв.

Най-губещото дружество е Холдинг Варна AД, след като акциите изтриха 4,8% от цената си. На второ място е дружеството с най-голям изтъргуван обем Булгартабак - холдинг АД, като книжата му поевтиняха с 2,2% до 35,50 лв. Борсово търгуваният фонд е на трета позиция със спад от 0,6% до 1,04%, а след него се нарежда Трейс Груп Холд АД с понижение от 0,5% до 5,11 лв.

С наближаването на отчетния сезон на БФБ за третото тримесечие на годината Софарма АД обяви данни за периода от началото на годината до края на септември.

Най-голямата компания на БФБ по пазарна капитализация отчете спад от 3% на приходите от продажби на продукция през първите девет месеца от годината спрямо същия период на миналата година. Компанията уточнява, че за периода продажбите за вътрешен пазар бележат ръст от 1%, но в същото време спадат с 5% извън границата ни.

По-рано през деня стана ясно, че Софарма е изкупила обратно 57 328 собствени акции, представляващи 0,042% от капитала на дружеството.

Октомври започва и с равносметка за случващото се на пазара в последния месец от предходното тримесечие. БФБ отчете четвърти пореден месец с ръст на оборота на годишна база. През септември повишението е с 99% на годишна база до 22,2 млн. лв. За август повишението беше с 271%, за юли - с 51%, а за юни с 63%.

Днес имаше развитие и по една от най-следените теми в последния месец – независимата оценка на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества. След като през септември Комисията определи новите независими външни проверяващи, днес на сайта ѝ бе публикуван актуален списък на одиторите, които ще проверяват небанковите финансови фирми.

Комисията също така отправи предупреждение към инвеститорите за предоставянето на услуги без лиценз от UT Markets, опериращ чрез интернет страница http://www.utmarkets.com/, и свързани с него дружества - CFD Global Ltd., STP Marketing Ltd. и T-Marketing Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още