IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX започва седмицата на зелена територия*

Индексът продължава да се изкачва, след като предходните две сесии изядоха част от стойността му

12:12 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ - София) започва седмицата на зелена територия, като към 11:45 часа основните индекси нарастват умерено. SOFIX прибавя 0,43% към стойността си до 604,75 пункта, BGBX40 нараства с 0,32, а увеличенията при BGREIT и BGTR30 са съответно с 0,16% и 0,14%.

До този момент на деня акциите на седем компании поскъпват, на шест поевтиняват, а при четири няма промяна в цената. Оборотът на регулиран пазар е 49,9 хил. лв. след 44 сключени сделки със 17 търгувани емисии.

От състава на SOFIX акциите на Софарма бележат най-голям ръст – с 1,52% до 3,33 лв. С оборот над 5 хил. лв. и поскъпващи акции се откроява Адванс Терафонд АДСИЦ, като акциите на дружеството повишават цената си с 0,8%, а изтъргуваният обем е в размер на 6,1 хил. лв.

От страната на губещите малко след началото на сесията е ЧЕЗ Електро България АД, като книжата на компанията поевтиняват с 8,6% до 20 лв. Това е и дружеството с най-голям оборот (20 хил. лв. ), формиран след една сделка. 

През миналата седмица индексът на най-ликвидните компании на БФБ SOFIX нарасна с 1,07%, след като последните две губещи сесии изядоха част от стойността му.

SOFIX съумя да запази ръста, благодарение на който през първите дни от търговия дори премина границата от 600 пункта, въпреки че последните две сесии приключи на червена територия и само за два дни изтри 1,45% от стойността си. 

Така равносметката е - най-високото ниво на затваряне е регистрирано в сряда, когато SOFIX приключи на 610,9 пункта, а най-ниското е в петък – 602,1 пункта.

Графика: Investor.bg

В петък всички индекси финишираха със спадове, но въпреки това за седмицата отчетоха покачвания. По-широкият BGBX40 прибави 2,05% към стойността си между 9 и 13 януари. Секторният BGREIT се повиши с 0,35%, а равнопретегленият BGTR30 нарасна с 1,29%.

За доброто представяне на борсовите измерители несъмнено влияние оказа вълната от положителни новини, която заля пазар ни.

Софарма е най-печелившата компания от състава на основния индекс SOFIX през миналата седмица, като прибави 4,13% към цената на акциите си – от 3,15 лв. до 3,28 лв. Производителят на лекарствени продукти е лидер и по оборот с 889,2 хил. лв.

На второ място след нея е ТБ Централна кооперативна банка АД, чиито акции поскъпнаха с 3,82%, а Химимпорт се нарежда на трета позиция с ръст от 2,5%.

Общо акциите на десет компании от състава на SOFIX поскъпнаха през миналата седмица, на четири компании поевтиняха, а книжата на Трейс Груп останаха без промяна в цената.

Най-губещото дружество беше Монбат, като акциите му поевтиняха с 3,99% през последните пет борсови сесии. Следват М+С Хидравлик и ТБ Първа Инвестиционна Банка, чиито книжа понижиха цената си съответно с 1,76% и 1,59%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като изключим класациите по индекси, като цяло по време на борсовите сесии през миналата седмица с най-много поскъпнаха акциите на Енергоремонт Холдинг АД – с 60,98% до 3,3 лв. Ръстът беше подкрепен от новината, че холдингът и „Лукойл Нефтохим Бургас”АД  са подписали два нови договора на обща стойност 88,1 млн. лв.

През последните години „Енергоремонт Холдинг” АД  навлезе в нови области с изпълнение на проекти в нефтено-газовата индустрия, ликвидиране на последиците от въгледобива, изграждане на екосъоръжения в енергетиката, енергийната ефективност.

Стратегическото партньорство на ЕРХ и „Лукойл Нефтохим Бургас” продължава след успешно изпълнение през 2016 г. на  втория етап от модернизацията на резевоарен парк на пристанище ”Росенец” и създадените много добри отношения между двете компании на руския пазар.

Като цяло от началото на годината акциите на компанията поскъпват с 55,6%, а през последната една година ръстът се ограничава до 32%. Пазарната капиталиазация е 63,405 млн. лв.

*Материалът е актуален към 11:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още