IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топливо започва обратното изкупуване на акции при цена с 0,5 лв. над минималната

Дружеството стартира с покупката на до 10 000 акции от 16 декември при цена от 4 лв. и максимална от 10 лв.

09:30 | 15.12.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Топливо започва обратното изкупуване на акции при цена с 0,5 лв. над минималната

Топливо АД стартира обратното изкупуване на акциите си при цени от 4 до 10 лв. от 16 декември 2015 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Минималната цена е с 0,5 лв. по-висока от минималната възможна от 3,5 лв., определена от акционерите на 20 ноември 2015 г., а максималната от 10 лв. е равна на максималната определена от акционерите.

Ще се започне с изкупуване на до 10 000 акции в срок до 31 март 2016 г., като това е около 1/16-а от одобрените от акционерите 3% от капитала в рамките на една календарна година, което е 162 504,87 акции.  Самото изкупуване може да се осъществява в срок от пет години.

Последната сделка с акции на Топливо АД е при цена от 4 лв. за ценна книга, което дава на дружеството пазарна капитализация от 21,7 млн. лв.

Топливо АД отчете консолидирана нетна печалба от 1,62 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г. спрямо загуба от 2,75 млн. лв. за същия период на 2014 г. Консолидираният собствен капитал към 30 септември 2015 г. е 116,5 млн. лв.

С решение на акционерите от 20 ноември 2015 г. Топливо АД придоби длъжника си Синергон Петролеум ЕООД за сумата от 1,468 млн. лв. с продавач Синергон холдинг АД, който е основния акционер в Топливо. От своя стрна Топливо АД е най-големият кредитор на Синергон Петролеум ЕООД с 16,5 млн. лв. вземания „към днешна дата“, пише в мотивирания доклад за предлаганата сделка. Записано е също, че Синергон Петролеум ЕООД има задължения за 29,479 млн. лв. към 30 септември 2015 г.

„На Синергон Петролеум ЕООД предстои изпълнение на инвестиционна програма с оглед отговаряне на изискванията и стандартите, които постави конкуренцията. Първата част от програмата е строителство на модерна бензиностанция на входа на гр. София, на бул. Владимир Вазов. Синергон Петролеум ЕООД е затруднен да изпълни програмата поради недостиг на финансови средства“, пише още в мотивирания доклад.

Синергон Петролеум ЕООД отчита 1,73 млн. лв. загуба за 2014 г. спрямо печалба от 572 хил. лв. за 2013 г., но общият резултат в раздел „Финансов резултат“ е минус 2,7 млн. лв. към 31 декември 2014 г. Тогава дружеството е имало основен капитал от 550 хил. лв. и благодарение на резерва от последващи оценки на активите и пасивите за 3,02 млн. лв. собственият капитал е на плюс 871 хил. лв.

В мотивирания доклад е записано, че сделката е в интерес на свързаните с нея страни. Една от основните дейности на Топливо АД е доставка, съхранение и търговия с газ пропан-бутан, течни горива, нефтопродукти. Основната дейност на Синергон Петролеум ЕООД е доставка, съхранение, дистрибуция и търговия с газ пропан-бутан, течни горива и нефтопродукти. Дружеството оперира бензиностанции с марка SNG. Топливо АД внася газ пропан-бутан в България, а най-големият му купувач е Синергон Петролеум ЕООД, което го продава на дребно.

През 2008 г. от Топливо АД са отделени активите, които реализират газта на дребно по наличните бензиностанции, като за целта е създадено новото дружество Синергон Петролеум ЕООД.

„Стойността на продадените активи на Синергон Петролеум ЕООД е висока, а силната конкуренция в брашна не позволява достигане на високи надценки и печалба, които биха позволили активите да бъдат откупени в нормални срокове – 6-8 г. През изтеклите 7 г. Синергон петролеум ЕООД обслужи значителна част от дълговете към Топливо АД, но към днешна дата те възлизат на 16,5 млн. лв., поради което считаме за целесъобразно, че активите следва да се върнат обратно в патримониума на Топливо АД“, пише в мотивирания доклад за сделката към поканата за общото събрание на акционерите на Топливо АД.

Приходите на Синергон Петролеум ЕООД за 2014 г. са 162,3 млн. лв. и намаляват с 20,37 млн. лв. спрямо 2013 г. Според интернет страницата на Синергон холдинг АД в активите на Синергон Петролеум ЕООД влизат 30 бензиностанции, газостанции и складове за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари, както и един данъчен склад за съхранение и обработка на втечнен газ в кв. Кремиковци, София.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на Топливо АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Синергон, Синергон петрролеум, Топливо, длъжника собственик на кредитора, кредитора купува от собственика си длъжника... егати свинските черва, пък после що нямало интерес към БФБ. Е как да има, *** им фани спатиите тоя милион печалба и тия 2.7 милиона загуба лани, от кой синергон и от кой петролеум са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още