IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: КФН трябва да завиши таксите за компаниите минимално

Според него разликата във финансовите възможности на компаниите и тези на пенсионните фондове и застрахователните дружества е огромна

16:09 | 10.10.16 г.
Васил Велев: КФН трябва да завиши таксите за компаниите минимално

„Бихме искали да видим в цялост бюджета и ръста на таксите, за да подкрепим изцяло с една стъпка преминаването към самофинансиране на Комисията за финансов надзор“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), идеята на КФН да спре да разчита на бюджетна субсидия.

Според него може би е по-добре Комисията да не се отказва веднага от цялата бюджетна субсидия. По негово мнение това може да се направи по-плавно, за да няма рязък ръст в размера на таксите.

Той обясни, че асоциацията ще следи внимателно предложението на Комисията в частта такси на листваните компании, тъй като по думите му "те не са толкова хомогенни като пенсионните фондове и застрахователните дружества“.

„За нас е важно да видим частта, която се отнася до листваните компании. Надяваме се там таксите да бъдат завишени минимално, тъй като основните активи на капиталовия пазар са в пенсионните компании и застрахователните дружества. За тях и надзорът отнема много по-голям ресурс“, категоричен бе Велев.

Той посочи като характерна особеност на нашия капиталов пазар именно голямата разлика във финансовите възможности на различните компании. "За това окончателната си подкрепа ще дадем, след като видим конкретния проект“, подчерта Велев.

По думите му има и нов надзорен субект в дейността на Комисията и това са предприятията с над 50% държавно или общинско участие, както и доставчиците на услуги от общ интерес, които са поднадзорни от Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Би било правилно да се събират такси и от тях, така бюджетът като приходи ще бъде по-справедливо разпределен“, смята още Велев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още