IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов хидроложки кораб ще следи праговите участъци в р. Дунав

Корабът е построен по проект, финансиран от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура"

11:57 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ИАППД</em></p>

Снимка: ИАППД

С нов кораб за хидроложки проучвания Изпълнителната агенция "Поддържане и проучване на р. Дунав" (ИАППД) ще следи корабоплавателния участък на реката. Чрез кораба "Дунав 1" ще могат да бъдат правени измервания на хидроморфоложките изменения на реката и движението на седиментите, които са причина за образуване на прагови участъци, обясняват от агенцията.

Корабът е построен от корабостроителницата "МТГ Делфин" във Варна в рамките на проекта "Подобряване на системите за навигация и топохидрограните измервания по р. Дунав - фаза 2". Дейностите по него са финансирани от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014 - 2020 г.)

Общата стойност на проекта е 6,14 млн. лева, от които 85% са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите - национално съфинансиране (921 хил. лева).

Корабът е единственият под български флаг с такава мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите, допълват още изпълнителната агенция.

"Дунав 1" вече е сертифициран от организацията "Бюро Веритас" в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още