IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтират спортен център "Славейков" в Бургас

Комплексът ще разполага с басейн с олимпийски размери и футболно игрище

15:48 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Societe Generale Експресбанк&nbsp;</em></p>

Снимка: Societe Generale Експресбанк 

Нефункциониращият от 2003 г. спортен комплекс „Славейков“ в Бургас отново ще заработи. Центърът е с площ над 20 хил. кв. м и предстои да бъде обновен с модерни съоръжения.

Проектът е на обща стойност от над 16 млн. лева. 

Финансирането по европейската инициатива JESSICA за близо 12 млн. лева е договорено между община Бургас, Societe Generale Експресбанк и Регионалния фонд за градско развитие в края на 2015 г., информират от банката. След изграждането на експо-център "Флора" това е вторият JESSICA проект на община Бургас.

Закритият плувен басейн с олимпийски размери е основната и най-важна част от спортния комплекс. Предвижда се той да може да бъде разделян чрез подвижна напречна платформа на два по-малки експлоатационно независими басейна.

Съоръжението ще може да посреща състезания по водни спортове, ще разполага с 1 200 места за публика и ще има висока енергийна ефективност.

Центърът включва футболен стадион и открито съоръжение, което може да служи за тенис корт през лятото и ледена пързалка през зимата. Съоръжението ще разполага с 840 седящи места за публика.

В миналото комплекс „Славейков“ беше най-голямата плувна база на територията на Бургас със закрит, открит басейн и спортна зала. Изграден с цел да подготвя българските олимпийски спортисти, центърът не функционира от 2003 г. поради недобра поддръжка и повреди. През 2012 г. комплексът е поверен на Българската федерация по борба, но след невъзможността на Федерацията да развие терена в модерен спортен център, общината отново поема съоръжението.

С реализирането на проекта общината очаква да бъдат открити близо 30 нови работни места.

Очаква се спортен комплекс „Славейков“ да отвори врати през втората половина на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още