IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Бургас не е отменил заповедите на НАП за затваряне на заведения

Делата са насрочени и предстои разглеждането им, съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на заповедите

16:15 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Административният съд в Бургас не е отменил нито една от заповедите на директора на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас за запечатването на търговски обекти, срещу които са постъпили жалби в периода от 1 юли до 8 август.

Делата, образувани по тези жалби, са насрочени и предстои разглеждането им в открито съдебно заседание, уточниха от пресслужбата на съда.

Уточнението Апелативният съд прави по повод твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за работата на административните магистрати в Бургас и последваща публикация в личния му профил във Facebook за отменени актове на НАП за запечатване на търговски обекти по южното Черноморие.

От пресслужбата уточняват, че към настоящия момент съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди, т.е. тяхното реално изпълнение преди влизането им в сила и преди проверката им за законосъобразност.

От 1 юли до 8 август в Административния съд са постъпили 91 жалби срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедите, с които се налага запечатването на обекти. За този период съдът е отменил, поради липса на мотиви, допуснатото предварително изпълнение на 82 заповеди и е отхвърлил жалбите срещу 9 актана НАП, като жалбите по същество срещу самите заповеди все още не са разгледани.

Всички дела, с изключение само на пет, са решени, както изисква законът, в срок от 24 часа.

Тези решения на съда не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) от административния орган. ТД на НАП е обжалвала пред ВАС по-малко от половината от постановените от съда определения за отмяна на предварително изпълнение – само 40, и се е съгласила с останалите 42 съдебни акта на Административен съд – Бургас. До момента върховните магистрати са се произнесли по три от жалбите на НАП, като и по трите са потвърдили актовете на бургаските съдии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още