IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай строи пътища и летище в опит да ускори ръста на икономиката

Страната планира да вложи в инфраструктурните проекти 31 млрд. долара

16:27 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай планира да започне строителството на нови пътища и летище в Пекин. <em>Снимка: архив, &quot;Ройтерс&quot;</em></p>

Китай планира да започне строителството на нови пътища и летище в Пекин. Снимка: архив, "Ройтерс"

Китай одобри изграждането на нови пътища и летище за 192 млрд. юана (31 млрд. долара) като това е поредната стъпка от правителството да опита да увеличи инвестициите и да подкрепи забавящата се икономика, предаде CNBC.

Комисията по национално развитие и реформи обяви, че държавата  ще започне строителството на пет основни пътни артерии в централната и южна част на страната в провинциите Гуандун, Гуанси-джуански район и Съчуан.

В същото време около 80 млрд. юана ще бъдат инвестирани в Пекин за строителството на третото летище в столицата.

Инвестициите са основният двигател на китайската икономика, но през тази година се забавиха, след като правителството се опита да премоделира модела на растеж чрез намаляване на неефективните държавни разходи и да насърчи вътрешната консумация.

Според официалните данни инвестициите в страната са се увеличили за деветте месеца на годината с най-ниските си темпове за последните 13 години. Ръстът от януари до ноември е с 15,8 на сто, а инвестиции отговарят за близо 42% от икономическия подем в Китай.

Апатичният ръст на инвестициите и слабото търсене на жилища накараха някои анализатори да предположат, че Китай може да отиде към най-лошото си икономическо развитие. Очакванията са годишният ръст на икономиката да се забави до 7,4%, което е най-ниското му ниво за последните 24 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още