IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдивската община ще управлява Античния театър до 2021 г.

Местната власт ще разчита на еврофинансиране при разработването на нова концепция за Стария град

15:51 | 14.12.11 г.
<p>
	Снимка: eesti. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Снимка: eesti. Лиценз: Creative Commons

Община Пловдив получи правото да управлява Античния театър в града за период от 10 години. Това реши правителството на първото си заседание извън София, проведено днес в града под тепетата.

Общината в Пловдив получава още собствеността върху стадион „Пловдив”, гимнастическата зала „Чайка” и тенис-корта, който се намира в съседство, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Предоставянето на Античния театър за управление от местните власти ще позволи на местната власт да кандидатства с проекти за финансиране по оперативните програми или други източници на средства, така че градът да се превърне в атрактивна туристическа дестинация, поясняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Община Пловдив е представила нова концепция за развитие на Стария град, където Античният театър е една от най-големите забележителности, допълват от пресслужбата на кабинета.

Министрите решиха още да отпуснат целево 15 млн. лв. допълнителни средства на пловдивската община за доизграждането и въвеждането в експлоатация на многофункционалната спортна зала "Спортен комплекс - покрит колодрум "Цар Симеон", което по проект трябва да стане до две години.

Парите ще бъдат предоставени от централния бюджет, посочват от МС.

До момента комплексът се изгражда със средства на пловдивското колоездачно дружество "Цар Симеон Втори" и с банков кредит. Заемът обаче не се обслужва редовно от дружеството и е много вероятно имотът да бъде изнесен за публична продан.

Предвид значимостта на обекта в регионален и общонационален мащаб при неговата продажба общината в Пловдив би могла да придобие собствеността, с което ще се създадат условия за доизграждането на комплекса и въвеждането му в експлоатация, посочват от МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още