IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети град в щата Калифорния обяви фалит

Експерт очаква поне десетина града да потърсят защита от кредитори

14:40 | 12.07.12 г. 3
Трети град в щата Калифорния обяви фалит

Сан Бернардино, един от по-големите градове в района Инланд Емпайър в щата Калифорния, предприе мерки за защита от кредитори, съобщи FT.

Сан Бернардино се присъедини към Стоктън и Мамот Лейк, два града в северната част на щата, след като местните управници стигнаха до извода, че вече не могат да си позволят да си плащат дълговете. Намаляващите постъпления от данъци и жилищния срив оставиха градската хазна празна.

Очаква се примерът на трите града да бъде последван от още градове в Калифорния и останалата част на САЩ.

"Общото в трите случая са финансови задължения, поети на базата на свърхоптимистични предположения за приходите", посочва Ед Лиймър от UCLA Anderson School of Business. "Това ще е голям проблем за градове, за щати, за всяко ниво на управление, което е направило обещания, които няма да може да спази", допълва той.

Сан Бернардино е пострадал и заради лошо счетоводство, отбелязва изданието. През 13 от последнтие 16 години в града са подавани фалшифицирани бюджетни документи.

Бюджетният дефицит на града възлиза на 45 млн. долара, но също като други градове в щата напоследък той страда от рязък спад при основния си източник на финансиране: приходите от данък продажба, които са намалели с близо 15% за последните 4 години. Приходите от данъка върху имотите пък са се свили с близо 17%.

Местната власт вече е съкратила с 20% публичните работни места, но е на мнение, че фалитът е за предпочитане пред по-нататъшни съкращения, които биха застрашили обществената сигурност.

"Градът достигна повратна точка", посочва в анализ до градския съвет временният кмет Андреа Милър, като допълва: "Необходими са значителни и незабавни действия, за да се поправи тази сериозна ситуация".

Исторически ниските лихви не помагат на градовете като Сан Бенардино, посочва Пени Уонг, директор на отдела за изследвания в Milken Institute.

"Когато постъпленията са високи, има възможност да се задоволяват пенисонните изисквания. Когато обаче лихвите са ниски, както е в момента, градовете трябва да плащат повече, за да изпълняват задълженията си. Определено ще станем свидетели на повече фалити на градове, може би поне десетина", прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Muller
преди 11 години
Ред е на американските народни милиции хората се готвят от деситилетия въоражени до зъби обучени и с кауза пък в Швеция скука комунизъм студ гадна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Защо ли искам да живея единствено в Южна Швеция, а не в Империята на злото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още