IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ отново не промени основната лихва

Съотношението 8:1 в полза на запазване на рекордно ниската лихва е като от предходната среща на Комитета по паричната политика

14:49 | 08.10.15 г. 1
АЦБ отново не промени основната лихва

Комитета по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) запази основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, предава CNBC. Решението е взето с 8:1 гласа в полза на това лихвата да не се променя, на фона на повишаващата се вероятност централната банка да не предприеме подобен ход до средата на 2016 г.

След като последните данни за икономиката на Великобритания не оправдаха очакванията, продължаващата заплаха от ниска инфлация, или дори дефлация, и продължаващите сътресения на международните пазари, централните банкери имат малки стимули да предприемат действия за повишаване на основната лихва. Единствен от деветте членове на Комитета Иън Маккафърти продължава да смята, че АЦБ трябва да предприеме този ход.

Припомняме, че инфлацията в страната се върна към нулата през август, което е далеч под целевото ниво от 2%. Комитетът смята, че инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, ще остане близко до нулевото ниво до края на годината. Това вероятно ще забави момента на вдигане на лихвените проценти.

Икономисти и трейдъри предвиждат, че централните банкери ще оставят лихвата на същото ниво по-дълго време, отколкото беше битуващото до момента мнение, особено след като Федералният резерв на САЩ забави покачването. Икономисти от Bank of America Merrill Lynch смятат, че АЦБ ще предприеме ход най-рано през май 2016 г., докато предходната им прогноза предричаше това да се случи през февруари.

Някои от централните банкери се позоваха на данни, според които инфлацията реагира по-бързо на промени в лихвените проценти, отколкото се смяташе досега. Освен това Великобритания страда от недостиг в професионалните умения, които могат да се отразят негативно върху възстановяването на работните места и заплатите, предава CNBC.

В останалия свят сътресенията на пазарите от лятото, а после и от септември, карат банкерите да са по-внимателни. Но дори и без тези проблеми, възстановяването от кредитната криза в западния свят може да е по-бавно от очакваното, смятат още членовете на Комитета.

„Възможно е забавянето в производителността и в ръста на производството в развитите икономики, отразяващи наследството на кризата, да бъдат по-устойчиви, отколкото се предполагаше “, посочват още от централната банка в изявлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 8 години
ЧЕКАЙ ДА ВИ ГО НАПЕШЕМ ОЩЕ ВАДНЪЖ....МНОГО ПО-УСТОЙЧИВИ СА, ОТКОЛКОТО ИЗОБЩЕ ПРЕДПОЛАГАТЕ!Бедните бидоха задушени и свикнаха, че измъкване нема. Богатите бидеха преситени и свикнаха, че пропадане НЕМА! Поляризасион до крайнос. И НЕ ТЕЧЕ ТОК! Ше се избушат ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ ОТ ИНФЛАЗИОН. ФЕД ше си посипва краката с пепел, че не може да префърли ОЩИ ДЪЛГ към НАЙ-БЕДНИТЕ, а требва средно и псевдобагатите да пият от техната горчива чаша...... ШЕ МИ СТАНЕ КЕФ, ГАТ БЕЛИА ДОМ ИЗПАДНЕ В АДМИНИСТРАЗИА ЯНУАРИ. Или па се разхърчът ракети с ядрен заряд навсекаде. ДВА ИЗХОДА, вториа е по-възможен и желан от евреите. ПУСКАЙ АТОМЪ! АЦБ, безсмъртните мноо ше го усетат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още