IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британския производствен сектор неочаквано се забавя през ноември

Обезценената валута не успява да насърчи износа колкото предходните месеци

14:16 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британския производствен сектор неочаквано се забавя през ноември. Фабриките в Обединеното кралство се затрудняват да се справят с нарастващите цени вследствие на обезценената валута, която не успява да насърчи износа колкото предходните месеци, посочва Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 54,2 пункта през октомври до 53,4 пункта през ноември, показват данни на частната компания Markit съвместно с института CIPS. Очакванията на анализаторите, анкетирани от агенция Ройтерс, бяха за повишение до 54,5 пункта.

Авторите на доклада казват, че производственият сектор изглежда ще допринесе за икономическия ръст през четвъртото тримесечие, тъй като налице е стабилен темп на експанзия, който остава над средната дългосрочна тенденция. 

Британската икономика се представя много по-добре от очакваното след референдума за излизане от Европейския съюз от края на юни. По-голямо изпитание обаче ще има следващата година, когато прогнозите са инфлацията да се ускори рязко, което от своя страна може да навреди на покупателната способност на домакинствата.

Индексът на цените, които предприятията плащат за материали и енергия, се повишава с още по-бърз темп от октомври, цените на завършените стоки също за пореден месец се покачват.

Като причина за повишаването на цените мениджърите посочват слабата валута. Британската лира поевтиня с около 19% спрямо долара от референдума насам.

„Опасенията са, че по-високите разходи понякога засенчват позитивния ефект от слабия валутен курс, особено когато ръстът на поръчките за износ вече се забави значително след петгодишния връх, достигнат през септември“, коментира Роб Добсън, старши икономист в Markit.

Почти всички икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват инфлацията да надвиши целта на Английската централна банка от 2% следващата година.

Що се отнася до заетостта в производствения сектор, тя расте с малко по-бавен темп от този през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още