IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Британската финансова стабилност стои пред "предизвикателни" перспективи

Проблеми с капитала са отчетени при три британски банки, но за момента не са необходими макропруденциални действия, според институцията

10:39 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската финансова система е изправена пред „предизвикателни“ перспективи заради рисковете от напускането на Европейския съюз (ЕС) и други фактори, включително изборите в САЩ, съобщава Английската централна банка (АЦБ), цитирана от Ройтерс.

Рисковете са в зависимост от това колко гладко ще протече процесът по Brexit и дали компаниите в ЕС ще изгубят достъп до британските финансови услуги, което ще удари както икономиката на Великобритания, така и на ЕС, казва АЦБ.

Комисията по финансова политика към банката подчертава и редица други рискове. Изборите за президент в САЩ „засилват съществуващите уязвимости“, посочва се в документа. „След изборите в САЩ има значителни промени в цените на глобалните активи“, казва комисията в доклада за финансовата стабилност за полугодието.

„Ръстът на доходността по държавните облигации на развитите икономики заедно с рисковете от по-слаба глобална търговия подсилват уязвимостите, свързани с развиващите се икономики с високи нива на дълга“, казва още АЦБ.

След британския вот за излизане от ЕС през юни вероятността за допълнителни рискове пред финансовата стабилност остават високи, подчертава АЦБ.

Днес бяха обявени и резултатите от стрес тестовете на банките във Великобритания. Royal Bank of Scotland трябва да увеличи капиталовия си план, след като не е успяла да премине през няколко препятствия в най-трудните в историята стрес тестове на АЦБ, съобщава Bloomberg.

Някои „капиталови недостатъци“ са били разкрити и при две други банки – Barclays и Standard Chartered, макар че от нито една от двете не се изисква да представи ревизиран капиталов план, съобщава Органът за пруденциален надзор (ОПН) към АЦБ в сряда.

Тестът обхваща и HSBC Holdings, Lloyds Banking, британското подразделение на Banco Santander и Nationwide Building Society. Основно изискване към всички банки е да поддържат капитал в размер на 4,5% от рисково претеглените им активи, като по-неблагоприятния сценарий включва и допълнителни изисквания в зависимост от специфичните рискове пред всяка банка.

„Базирайки се на собствената оценка на RBS за устойчивостта ѝ, идентифицирана по време на процеса на стрес тестване, RBS вече е актуализирала капиталовия си план, за да включва допълнителни действия за укрепване на капитала, като този ревизиран план беше одобрен от борда“, подчертава органът

Като цяло АЦБ съобщава, че стрес тестовете са показали, че британската банкова система е „капитализирана, така че да подкрепя реалната икономика при тежък, широкоразпространен и синхронизиран стресов сценарий“.

Комисията по финансова политика към АЦБ е преценила, че след теста към момента не са нужни макропруденциални действия върху банковия капитал в системата като цяло. Комисията запазва контрацикличния капиталов буфер на ниво от 0% и очаква той да остане на същото равнище поне до юни 2017 г. „при липсата на съществени промени в перспективите“.

Регулаторите започнаха да налагат стрес тестове, за да възстановят доверието във финансовата система, след като отпуснаха спасителни заеми на няколко банки заради кризата. Властите налагат „тежък, но възможен“ сценарий, за да гарантират, че банките могат да устоят на натиск и да запазят притока на кредитни средства.

Тазгодишният тест включваше остър икономически спад в Хонконг и Китай, свиване от 1,9% на глобалната икономика и валутна волатилност след обезценяване на валутите на развиващите се пазари спрямо щатския долар. Сценарият включваше и срив от 31% на цените на жилищата във Великобритания през петгодишен период, както и 42-процентов срив на оценките на бизнес имотите.

Неблагоприятният сценарий е изготвен през март и не включва влиянието на преговорите от Brexit или излизането от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още