IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се забавя през август

При промишлеността обаче има ускоряване, показват официалните PMI индекси

09:43 | 31.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в Китай се забавя през август, достигайки най-слабото си ниво от май 2016 г., съобщава Ройтерс. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 54,5 пункта през юли до 53,4 пункта през август.

Секторът на услугите генерира над половината от китайската икономика, като нарастващите заплати дават на китайските потребители възможността да пазаруват и да пътуват повече.

Властите в Пекин разчитат на ръста в услугите и потреблението, за да балансират своя икономически модел, който по-рано беше основно базиран на инвестициите и износа. 

През първото полугодие ръстът на БВП беше над очакванията на ниво 6,9 на сто, насърчен от дългогодишния бум в строителството, силните продажби на дребно и износа.

Някои икономисти обаче очакват темпът на икономически растеж да се забави през втората половина на годината заради по-високите разходи за финансиране, регулаторния натиск над по-рисковото кредитиране, както и заради сигналите, че жилищният пазар се охлажда.

В четвъртък беше публикуван и PMI индексът за промишлеността, който се повишава от 51,4 до 51,7 пункта. Вече над една година измерителят остава над 50 пункта, което е сигнал, че секторът е в експанзия.

Очакванията бяха за стойност от 51,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още