IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисните потребителски цени в Токио се понижават най-рязко от близо 4 години

Базисната инфлация в Токио е водещ индикатор за цените на национално ниво

10:00 | 27.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисните потребителски цени в Япония се понижават девети пореден месец на годишна база през декември, а разходите на домакинствата записват спад през ноември, съобщава Ройтерс. Тази динамика показва, че икономиката все още няма достатъчно инерция, за да насърчи инфлацията към целевото ниво от 2%, коментира агенцията.

Базисната инфлация в Токио, която е водещ индикатор за цените на национално ниво, записва най-резкия си спад от близо четири години. Индексът на базисните потребителски цени, който изключва пресните хранителни продукти, но не и петрола, се понижава с 0,6% през декември. Очакванията бяха за спад от 0,4%.

Все пак редица анализатори очакват инфлацията да се ускори през 2017 г., отразявайки възстановяването в цените на петрола и поевтинялата йена, която може да повиши вносните цени. Това от своя страна ще намали натиска над Японската централна банка да разшири и без това мащабната програма за стимули.

Данни за базисната инфлация за цялата страна има за ноември и цените се понижават с 0,4% на годишна база. Средната прогноза беше за спад в рамките на 0,3 на сто.


source: tradingeconomics.com

Друг доклад показва, че разходите на домакинствата се понижават с 1,5% на годишна база през ноември, което също е девети пореден месец спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още