IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус забрани валутните сделки на извънборсовия пазар

До края на 2016 г. валутната търговия ще може да се осъществява само на местната валутна и фондова борса

15:15 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беларус забрани валутните сделки на извънборсовия пазар

Беларуската централна банка забрани покупко-продажбите на чуждестранна валута на извънборсовия пазар в страната до 1 януари 2017 г., съобщи в официално изявление регулаторът. Средствата обаче ще могат да бъдат съхранявани в институцията, предава ТАСС.

Според официалното становище през следващите две години покупките и продажбите на валута ще могат да се осъществяват само на Беларуската валутна и фондова борса. По този начин властите ще имат пълен контрол върху валутните потоци в страната.

В края на миналата седмица Беларус въведе такса от 30% при закупуването на чуждестранна валута посредством беларуски рубли.

"Въз основа на положението в икономиките на съседните страни, и най-вече – в Руската федерация, правителството и Националната банка на Република Беларус приеха редица мерки, насочени към предотвратяване на развитието на негативните тенденции за финансовите пазари на Беларус и повишаване на привлекателността на спестяванията в беларуски рубли", посочи тогава в изявление централната банка.

Регулаторът увеличи до 50% годишните лихви по постоянния достъп и двустранните банкови операции по поддържане на ликвидност. Това от своя страна ще доведе до пропорционално увеличение на лихвените проценти по депозитите в национална валута, заяви още органът.

По време на следобедната търговия на Стария континент в понеделник един щатски долар се разменя за 10 935,3 беларуски рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още