IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия – на най-ниско ниво от 24 години

Въпреки че икономическият растеж наскоро се забави до известна степен, пазарът на труда продължава да се развива благоприятно

12:03 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител на&nbsp;Audi работи над асемблирането на Audi A8 във фабриката на компанията в Некарсулм.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Служител на Audi работи над асемблирането на Audi A8 във фабриката на компанията в Некарсулм. Снимка: Ройтерс 

И през май се запазва добрата тенденция за развитието на пазара на труда в Германия. През миналия месец Федералната агенция по заетостта е регистрирала 2,762 млн. безработни. Това са с 81 000 жители по-малко, отколкото през април, и със 120 000 по-малко, отколкото преди година, съобщи базираната в Нюрнберг агенция във вторник, цитирана от DPA.

Така равнището на безработица спада с 0,2 процентни пункта до 6,3% - най-ниското равнище на безработица за май от 24 години насам.

„Въпреки че икономическият растеж наскоро се забави до известна степен, пазарът на труда продължава да се развива благоприятно", заяви Франк-Юрген Визе, ръководител на Федералната агенция.

Германската федерална статистическа служба Destatis заяви, че броят на хората без работа е спаднал със сезонно изгладените 6000 по време на четвъртия месец от годината, докато анализаторите очакваха отстъпление от 10 000. Така сезонно изчистената безработица остава на ниво от 6,4 на сто, което съвпада с очакванията на икономистите. 

И заетостта в страната продължава да расте. Както пояснява статистическото бюро в Нюрнберг, през април заети са били 42,6 млн. германци. Спрямо година по-рано това е ръст от 213 000 жители, или 0,5 на сто. През миналите месеци обаче ръстът в това отношение се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още