IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ планира по-малко инвестиции

Поръчките на капиталови стоки извън отбраната и авиоиндустрията в САЩ намаляват втори пореден месец, посочва Министерството на търговията

10:36 | 28.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поръчките на капиталови стоки извън отбраната и авиоиндустрията в САЩ намаляват втори пореден месец, съобщи Ройтерс. Понижението е с 0,3% през септември, а спадът през август е ревизиран надолу до 1,6%, отчита Министерството на търговията. Първоначално данните за август бяха за спад от 0,8%.

Поръчките на капиталови стоки са ключов измерител за плановете за инвестиции на бизнеса и намаляването им говори за забавяне на икономическия растеж, посочва агенцията. Така нарастват и предположенията, че Федералният резерв на САЩ няма да вдигне лихвените проценти тази година.

Данните са поредните мрачни новини за производствения сектор, който пострада от силния долар и намалените инвестиции в енергийния сектор. Производството в САЩ генерира 12% от БВП на страната. 

В отделен доклад частният институт Conference Board обяви във вторник, че индексът на потребителското доверие се понижава до 97,6 пункта от 102,6 пункта през септември.

Потребителите са песимистично настроени за трудовия пазар. Този месец по-малък брой анкетирани са описали работните места като "изобилни", както през септември, като този показател се е свил до 22,2% спрямо 24,8 на сто. Все по-малко са тези, които очакват доходите им да се увеличат.

Продължаващата слабост в разходите на бизнеса заедно със забавеното наемане на персонал увеличава натиска над Фед да остави лихвите непроменени.

„Серията данни подсказва, че първият път от девет години, когато Фед ще вдигне ставките, ще бъде през пролетта на следващата година“, казва Стив Блиц, главен икономист в ITG Investment Research в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още