IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се представя слабо и през второто тримесечие

Ръстът на БВП в Обединеното кралство се ускорява съвсем леко от 0,2 до 0,3% на тримесечна база

11:58 | 26.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания продължава да се представя слабо, макар че ръстът се ускорява леко през второто тримесечие до 0,3% на тримесечна база. През периода януари-март растежът беше 0,2 на сто, припомня Bloomberg.

В своето изявление Националната статистическа служба посочва, че икономиката преживява значително забавяне през първото полугодие.

Ръстът през периода април-юни е подкрепен основно от услугите, които се повишават с 0,5 на сто и са единственият сектор, който има принос. Промишлеността и строителството натежават на експанзията, а земеделието е с нулев принос.

Въпреки че се наблюдават подобрения в търговията на дребно през второто тримесечие, секторът отчита нулев ръст през първото полугодие. Потребителите тази година се изправиха пред ускорена инфлация вследствие на обезценяването на валутата и ограничиха разходите, припомня Bloomberg.

Данните от сряда подкрепят тезата, че силното представяне на британската икономика непосредствено след референдума за Brexit не се поддържа и през 2017 г. След рязката загуба на инерция през първото тримесечие Международният валутен фонд понижи прогнозата си за британската икономика тази година от 2 на 1,7%.

Анкетирани от Bloomberg икономисти ръстът на БВП на Обединеното кралство да се забави до 1,6% тази година и до 1,3% през 2018 г.

На годишна база през второто тримесечие британската икономика расте с 1,2%.

Ръстът на БВП на тримесечна база. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Великобритания се опитва да направи невъзможното и да остане на двата стола. Тя просто е обречена, но дали това ще стане с ксатастрофа, или постепенно, зависи единствено от нейния политически елит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още