IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повишава в очакване на детайли за споразумението на ОПЕК

На срещата във Виена ще стане ясно дали страните, които не членуват в ОПЕК, ще намалят производството си с допълнителни 600 хил. барела на ден

10:11 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Фючърсите на петрола поскъпнаха по време на  азиатската търговия в очакване на данните за броя на платформите за добив на петрол в САЩ, както и за срещата през почивните дни, която трябва да разкрие повече подробности за плановете на ОПЕК и Русия за съкращаване на производството.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват с 0,37% до 51,03 долара за барел на New York Mercantile Exchange. Фючърсите върху сорта Брент на Intercontinental Exchange повишават цената си с 0,07% до 53,93 долара за барел, посочва Investing.com.

Цените на петрола се покачиха и вчера и надминаха границата от 50 долара за барел в очакване на срещата на страните производителки на черно злато през почивните дни, на която трябва да бъдат финализирани детайлите около планираното съкращаване на производството.

ОПЕК през миналата седмица обяви споразумение за намаляване на добивите с 1,2 млн. барела на ден, считано от януари 2017 г.

Производителите на петрол ще проведат разговори във Виена в събота. На срещата ще стане ясно далите държави, които не са членки на ОПЕК, включително и Русия, ще намалят производството си с допълнително 600 хил. барела на ден.

Русия обеща да понижи "постепенно" производството си с 300 хил. барела дневно през следващата година. Появиха се съмнения обаче за това доколо ефективно ще е това за ребалансиране на пазара и намаляване на свръхпредлагането, които оказват натиск върху цените вече повече от две години.

Добивът на петрол изпреварва потреблението с между един и два млн. барела дневно от края на 2014 г. Въпреки че споразумението на ОПЕК повиши цената на петрола до 16-месечни върхове тази седмица, някои анализатори остават скептични относно способността на големите производители да се придържат към ограниченията.

Повече за предстоящата среща вижде във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още