IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да задължава нефтените компании да понижават добива

Няма никакъв международен договор, който би дал такава възможност, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович

13:46 | 08.12.16 г. 2
<p>
	Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович. Снимка: Архив Ройтерс

Руските власти няма да изготвят постановление, което да задължава нефтените компании да понижават добива на петрол, както предложи „Лукойл“, тъй като нямат такива правомощия. Това заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от РИА „Новости“.

В началото на декември Леонид Федун, вицепрезидент по стратегическо планиране в „Лукойл“, заяви, че компанията разчита правителството, със свое постановление, да задължи енергийните компании да понижат добива в рамките на споразумението с ОПЕК. 

„Правителството няма такива правомощия. Няма никакъв международен договор, който би дал такава възможност“, заяви Дворкович и зададе въпроса кой и как в другите държави контролира дали сделката се спазва, или не.

На официалната си среща на 30 ноември страните членки на ОПЕК се споразумяха за понижение на добива в картела в рамките на 1,2 млн. барела дневно до 32,5 млн. барела на ден. Договорката предвижда и понижение на добива с 600 хил. барела дневно в страните, които не членуват в картела, сред които е и Русия.

Москва се съгласи да осигури половината от това понижение, тоест да свие добива на нефт с 300 хил. барела дневно.

ОПЕК покани на 10 декември във Виена 14 страни, които не членуват в групата, и тогава ще се обсъдят мерки за стабилизиране на петролния пазар.

В сряда от пресцентъра на руското министерство на енергетиката съобщиха, че на срещата с министъра Александър Новак всички поканени компании са се съгласили да понижат добива.

Към 13:10 часа българско време петролът поскъпва с около 1%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 50,22 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – на ниво 53,53 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
И няма как да се провери дали реално е свит добивът и всичко ще е по старо му....чиста спекула..свалихте ли добива да знами ше дигнем цената а тои добивът сигурно ще нарастне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
До вчера Путин беше "обединител" на ОПЕК, сега да не се окаже негов основен враг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още