IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Колумбия запази лихвата от 4,5%

Финансовата институция обаче прекрати програмата за тримесечни покупки на долари, която започна през 2012 г.

14:01 | 20.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Колумбия запази лихвата от 4,5%

Централната банка на Колумбия запази основния си лихвен процент без промяна за четвърти пореден месец, след като бумът в строителството поддържа вътрешното търсене на фона на срива в цената на петрола. Освен това банката съобщи, че няма да купува повече долари, предава Bloomberg.

7-членния Управителен съвет на Централната банка на Колумбия не измени овърнайт лихвата по кредитирането от сегашните 4,5%. Решението, взето с единодушие, бе прогнозирано от 28 от 29-те анкетирани от агенцията анализатори. Единствената прогноза за понижение бе в рамките на четвърт процентен пункт.

„Вътрешното търсене продължава да показва здрава динамика, като сме напът да използваме напълно производствения капацитет“, коментира гуверньорът на централната банка Хосе Дарио Урибе. „Това се случва в контекста на влошаващите се търговски условия, поевтиняващото песо и увеличаващата се несигурност относно възстановяването на световната икономика и външните разходи за финансиране.“

През третото тримесечие икономиката на Колумбия нарасна с най-бързото темпо сред водещите икономики в Латинска Америка. Ръстът на жилищното строителство и публичните проекти компенсираха спада в промишлеността и добива на петрол. Централната банка най-вероятно ще запази лихвените нива поне до 2016 г., докато тези сили се притовопоставят една към друга, смята главният икономист на Banco de Bogotа Камило Перез.

В периода от юли до септември колумбийската икономика се разшири с 4,2% на годишна база. За сравнение – растежът в Мексико бе 2,2 на сто, в Перу – 1,8%, в Чили – 0,8%, докато икономиката на Бразилия се сви с 0,2 на сто. Очакванията на Централната банка на Колумбия са за ръст между 4,7% и 5% догодина.

Освен че запази лихвата Централната банка на Колумбия сложи край на програмата за тримесечни покупки на долари, която започна през 2012 г. Като причина за решението гуверньорът посочва „адекватните“ нива на международните резерви и обезценяването на песото. От началото на годината Колумбия закупи повече от 4 млрд. долара, след като през 2013 г. закупи рекордните 6,8 млрд. долара.

Цената на суровия петрол, който сформира повече от половината износ на Колубия, спадна с 47% през последните шест месеца. Песото отслабна с 18% за същия период, с което валутата се оказа най-губещата сред валутите на развиващите се пазари след руската рубла.

През ноември инфлацията в Колумбия се ускори с най-бързото си темпо от 2011 г. и достигна 3,65%. Урибе коментира преди седмица, че централната банка може да реагира с промяна в курса на паричната политика, ако по-евтиното песо увеличи инфлационните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още