IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания понижи прогнозите си за икономическия ръст заради Brexit

Промените засягат тази и следващата година

08:10 | 30.08.16 г. 1
Дания понижи прогнозите си за икономическия ръст заради Brexit

Датското правителство понижи прогнозите си за икономическия ръст тази и следващата година заради Brexit, съобщи Bloomberg. Най-малката скандинавска икономика изпитва затруднения да се справи с насрещните ветрове от чужбина, задълбочени след референдума, на който мнозинството британци подкрепи излизане на страната от Европейския съюз.

БВП ще се разшири с 0,9% през 2016 г., а не с е 1,1%, каквато беше прогнозата през май, показват правителствени документи, до които Bloomberg твърди, че има достъп. Прогнозният ръст за 2017 г. е ревизиран от 1,7% до 1,5%. Очаква се официалните ревизирани данни да бъдат публикувани във вторник.

„Като цяло перспективата за ръста на международната икономика е понижена леко след прогнозите за малко по-слаб ръст в Европа през 2017 г. заради Brexit“, пише в документите. Все пак шокът след гласуването от края на юни беше овладян, а ниските лихвени проценти подкрепиха растежа, смятат властите в Дания.

За да се справи с икономическото забавяне, правителството на малцинството на премиера Ларс Расмусен планира понижения на някои данъци. По-рано телевизия DR съобщи, че мерките на властите включват и повишаване на заетостта с близо 250 хил. души и заделяне на 65 млрд. датски крони (9,8 млрд. евро) за стимулиране на растежа до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Все Брекзита им виновен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още