IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония увеличава очакванията за стимули от централната банка

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти, но включва енергията, се понижава с 0,4% на годишна база през май

11:42 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията, че Японската централна банка ще обяви поредна серия стимули, се увеличават, след като бяха публикувани притеснителни данни за инфлацията.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти, но включва енергията, се понижава с 0,4% на годишна база през май, показват данни на статистическата служба, цитирани от CNBC. Резултатът оправдава очакванията на пазарите.

Това е най-рязкото понижение от април 2013 г. насам и представлява удар по усилията на централната банка да съживи икономиката и да насърчи инфлацията. 

Инфлацията за Токио, която излиза месец преди данните за цялата страна, се понижава с 0,5% на годишна база през юни, което е без промяна спрямо предния месец и остава най-рязкото понижение в цените от три години.

В началото на годината Японската централна банка изненада пазарите, като въведе отрицателна депозитна лихва от -0,1%, което обаче досега няма особен ефект.

Мнозина икономисти очакват регулаторът да въведе още облекчения тази година, вероятно още на заседанието си този месец. Пазарните сътресения след референдума във Великобритания още повече оскъпиха йената и попариха надеждите на централната банка да постигне скоро целевото си нива за инфлацията.

От началото на годината йената поскъпна с 15% спрямо долара.

„Силната валута създава насрещен вятър за усилията на ЯЦБ да насърчи инфлацията“, казва Марсел Тиелиан, икономист за Япония в Capital Economics. “Рязкото засилване на валутата предполага, че вносните цени ще продължат да падат през идните месеци. Освен това печалбите от чужбина на японските фирми се свиват, когато бъдат обърнати в йени”, посочва той.

Очакванията за допълнителни стимули доведоха и до поскъпване на японските държавни облигации. Доходността по 10-годишните ценни книжа падна до -0,245%, което е историческо дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още