IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни от САЩ не помогнаха на долара да спечели позиции спрямо еврото

Ръстът на американската икономика беше ревизиран нагоре от 3,2% до 3,5% през третото тримесечие

12:20 | 23.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Дори добрите данни от САЩ не помогнаха на долара да спечели позиции спрямо еврото и през вчерашния ден. БВП на САЩ се повиши през третото тримесечие с 3.5% при очаквани от анализаторите 3.3%. Това е най-голямото разширение на щатската икономика от две години насам, което не бе очаквано от инвеститорите след слабите повишения през първите две тримесечия на годината. Засиленият растеж през третото тримесечие се дължи главно на по-силното нарастване на потребителските разходи и на по-добрите бизнес инвестиции в сектора на недвижимите имоти. Въпреки отчетеното повишение в БВП еврото поскъпна спрямо долара, като двойката се търгуваше на ниво от 1.0437 долара за 1 евро.

Част от пазарните участници бяха разочаровани от изненадващото повишение на молбите за помощи при безработица до 6-месечен връх. Заявките за помощи при безработица са се увеличили до 275 000 при очаквани 255 000 молби, но въпреки това остават в нива, които отговарят на стабилното подобрение на трудовия пазар. Въпреки записания ръст те остават под ключовото ниво от 300 000 молби вече 94-та поредна седмица.

Добрите икономически данни от САЩ и паузата в ралито на долара помогнаха на петрола да запише повишение с над 1% през изминалия ден. Оптимизмът при инвеститорите към черно злато се увеличи след излезлите данни за ръст от 18.3% на вноса от страна на Китай спрямо миналата година. Лекият суров петрол сорт WTI се повиши до 52.71 долара за барел, но всеки един спад в икономиката на Китай може да нанесе удар на световния петролен пазар. Страните от Близкия изток разчитат на силното търсене в Китай, което да помогне за компенсиране на съществуващия петролен излишък и да подкрепи цените.

Въпреки проблемите, свързани с ликвидността в италианския банков сектор, европейските борсови индекси приключиха с леки повишения, като германският DAX30 се покачи до 11 445.05 пункта. Увеличението на молбите за помощи за безработица и спадът с 4.5% при поръчките за дълготрайни стоки в САЩ донесоха понижения в щатските индекси. Индустриалният Dow Jones продължава да се търгува в подножието на 20 000 пункта, като затвори в края на изминалия ден на ниво от 19 925.45 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

На 16 декември публикувахме: „Добра възможност за покупки имаме при USDCAD. Канадският долар поскъпна значително покрай срещата на ОПЕК и му предстои корекция. Очакванията ни са цената да достигне горните граници на възходящия канал и по-високо.“

През следващите дни двойката поскъпна допълнително след плитка корекция. По-слабите данни за инфлацията в Канада подкрепят очакванията ни за поскъпване, но те не са достатъчни за генерирането на нов тласък. Двойката остава в ръцете на щатския долар и неговото движение спрямо кошницата от валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
не остана по4акаите още малко да се появи патока Доналд да запо4не мандата му и евро долар на 100 процента до края на 2017 ще има паритет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още