IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Готови сме да осигурим още стимули, ако се налага

Досегашните стимулиращи мерки работят и че има подобрение на трансмисионния механизъм, смята президентът на ЕЦБ

12:03 | 08.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви за пореден път, че при необходимост банката е готова да осигури допълнителни стимулиращи политики, използвайки всички налични финансови инструменти.

Говорейки на стартиралата в петък редовна годишна среща на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка във Вашингтон, Драги предупреди, че икономическият растеж в еврозоната е малко по-слаб от очакванията и че бъдещите перспективи са "сдържани".

Ако се наложи, ние ще действаме, използвайки всички налични инструменти в рамките на нашия мандат, посочи той, цитиран от БНР. 

В същото време президентът на ЕЦБ посочи, че досегашните стимулиращи мерки работят и че има подобрение на трансмисионния механизъм от провежданата от банката парична политика към реалната икономика в еврозоната.

Нашата много гъвкава и стимулираща парична политика дава тласък, който е необходим за укрепване на икономическото възстановяване в еврозоната и за постепенно завръщане на инфлацията към нива, които смятаме, че са в съответствие с нашата цел, заяви Драги.

Гледайки напред, ние ще запази много големият размер на паричната помощ, която е необходима, за да се осигури, без неоправдано забавяне, нарастване на темповете на инфлацията към нива от малко под 2 на сто, потвърди управителят на ЕЦБ.

За пореден път той призова европейските правителства да помогнат на провежданата от централна банка политика чрез реформиране на техните икономики. Марио Драги препоръча на правителствата да се възползват от "уникалния прозорец от възможностите", създаден от разхлабващата парична политика ЕЦБ, за да приложат необходимите структурни реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 7 години
"За пореден път той призова европейските правителства да помогнат на провежданата от централна банка политика чрез реформиране на техните икономики." До сега мислех че ЕЦБ подпомага правителствата . А то стана точно обратното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още