IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Кешовите разплащания остават съществени за икономиката на еврозоната

Повече от половината от сделките в еврозоната се извършват на ръка, твърди президентът на ЕЦБ

22:53 | 04.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги при представянето на новата банкнота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги при представянето на новата банкнота. Снимка: Ройтерс

Европейците продължават да предпочитат плащанията в брой и повече от половината от сделките в еврозоната се извършват на ръка, заяви във вторник  президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, позовавайки се на предстоящо за публикуване проучване.

Дори и в тази дигитална ера кешовото разплащане продължава да бъде от съществено значение за нашата икономика, посочи той при представянето на нова банкнота с номинал от 50 евро, която има подобрени функции за сигурност.

Проучване за употребата на пари в брой, което беше направено по поръчка на ЕЦБ и ще бъде оповестено колкото се може по-скоро, показва, че над три четвърти от всички плащания при различните сделки за покупко-продажба в еврозоната се извършват в брой, а по стойност на транзакциите – малко повече от половината, сподели гуверньорът на централната банка.

Резултатите от проучването ще бъдат представени през лятото, отбелязва ЕЦБ. Изследването се базира на информация от респонденти, които отчитат трансакциите в различни точки, където се осъществяват продажби, като супермаркети, магазини за стоки с дълготрайна употреба, барове, ресторанти и улични пазари и обхваща 17 държави.

По-рано през деня Драги представи официално новата банкнота от 50 евро с надпис на кирилица, която влиза от днес в обращение в 19 държави от еврозоната. Новата банкнота е с по-добра защита срещу фалшифициране. На нея "евро" е изписано и на кирилица под надписите на гръцки и на латиница. 5,4 милиарда броя от новата банкнота ще бъдат пуснати в държавите от еврозоната. Старите банкноти остават валидни. Според Европейската централна банка банкнотите от 50 евро съставляват 45% от общото количество банкноти в обращение в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
krasssen
преди 7 години
Ще ги сменят с биткойн след официалното закриване на ЕС по време на домакинството в София и пращането му при СИВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
sdar
преди 7 години
А какво прави БНБ по въпроса с нашите банкноти? Кога и ние ще получим по-защитени банкноти? Май това хич не е на дневен ред.Поне да вземат да подменят износените банкноти, че напоследък става все по-трудно разплащането с изпокъсани и тотално захабени левчета. Не знам каква е програмата за подмяна на износените банкноти у нас, и дали изобщо я има някаква, но напоследък разплащането у нас става много трудно. Единствената все още сравнително нова банкнота в обръщение е тази от 100лв., останалите дори и от 50лв. вече са станали масово на парцали.Та кога и ние ще имаме обновяване на банкнотите, както го правят в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още