IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита нулева инфлация на годишна база през февруари

На месечна база цените растат с 0,4% и съвпадат с предварителните данни

12:59 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия отчита нулева инфлация на годишна база през февруари, сочат финалните данни на германската статистическа служба Destatis. Потвърждават се стойностите, съобщени в началото на месеца. Инфлацията през първия месец на годината беше 0,5% на сто, припомня WBPonline.

“Развитието при цените на енергията имаше негативен ефект върху цялостния ръст на потребителските цени от юли 2014 г. През февруари те се понижават с 8,5% в сравнение с година по-рано и спадът се ускорява в сравнение с предишните месеци”, посочва Destatis.

Резултатите за февруари са далеч от зимните прогнози на Европейската комисия, която очакваше 0,5% инфлация на годишна база за 2016 г.

На месечна база цените растат с 0,4% и съвпадат с предварителните данни, като показват подобрение спрямо спада от 0,8% през януари.

Месечният ръст се дължи до голяма степен на сезонни фактор, като повишение в цените на ваканционните услуги (+9%), плодовете и зеленчуците (+2%) и не трайните градински стоки (+1,4%).


source: tradingeconomics.com

Отделният хармонизиран индекс за инфлацията (HICP), който се използва при сравнението с останалите европейски икономики, отчита значителен спад от 0,4 до -0,2% на годишна база.

Междувременно в петък бяха публикувани и данни за динамиката при потребителските цени в Испания. На годишна база те отчитат 0,8% спад през февруари, като предния месец понижението беше на стойност 0,3%. Това е най-резкият спад от септември 2015 г. и се дължи предимно на спадащите цени на жилищата (-6,3%) и транспорта (-4,7%). На месечна база цените падат с 0,4%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още