IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските потребители са по-песимистични, бизнесът – по-оптимистичен

Доверието на германските потребители записа втори пореден месец на спад, докато това на бизнеса се повишава

12:48 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германските потребители са по-песимистични, бизнесът – по-оптимистичен

Доверието на германските потребители записва втори пореден месец на спад през октомври, предава Ройтерс, а причината за това може би се крие в бежанската вълна.

Индикаторът за потребителското доверие на изследователската група GfK за октомври, базиран на проучване сред 2 хил. германци, спадна до 9,6 пункта, за да запише най-ниското ниво от февруари насам, показват данните от днес. Измерителят отчете 9,9 пункта за септември.

„Тези данни определено не са в резултат от общите икономически условия в страната, които остават много добри по отношение на безработицата, доходите и инфлацията“, посочи експертът от GfK Ролф Бюркл. Според него понижението се дължи на турболенциите в световен мащаб.

По-ниските перспективи пред икономическото развитие на страната и забавянето на пазара на труда имат негативен ефект върху очакванията на германските потребители по отношение на доходите им и тяхната склонност към покупки. Все пак индикаторът остава на високо равнище и се представя по-добре в сравнение с миналата година.

Потребителското доверие е повлияно и от нарастващия брой бежанци, които влизат в Германия. Очакванията са 800 хил. души да пристигнат в страната тази година, подчерта още Бюркл. Ако потокът от мигранти продължава да е такъв, това ще се отрази негативно върху потребителското доверие и ще натежи върху пазара на труда.

В същото време обаче нагласите на германския бизнес отичат подобрения, показаха други данни също от днес. Внимателно наблюдаваният индикатор на IFO за нагласите на бизнеса в най-голямата европейска икономика неочаквано се покачи през септември, игнорирайки спадовете на китайския и европейските фондови пазари, но скандалът около Volkswagen все още не е оставил своя отпечатък, предава WBP Online. Повече за т. нар. Дизелгейт можете да прочетете тук!

Индексът на бизнес доверието в Германия се покачва до 108,5 пункта през деветия месец на годината, докато ревизираните данни за август показват 108,4 пункта. Миналия месец индикаторът също отчете покачване, но анализаторите бяха на мнение, че по-голямата част от отговорите в проучването са били получени преди фондовите пазари да се сринат, след като Китай реши да девалвира валутата си.

В същото време измерителят за текущата ситуация, който влиза в състава на индекса на бизнес доверието на IFO, спадна леко до 114 пункта и не успя да оправдае очакванията на анализаторите, които бяха заложили на 114,7 пункта. Месец по-рано барометърът отчете 114,8 пункта.

Същевременно индексът на очакванията, измерващ прогнозите на бизнеса за следващите шест месеца, записа 103,3 пункта, повече от очакваните от пазара 101,4 пункта. Месец по-рано субиндексът записа 102,2 пункта.

Ifo се изчислява въз основа на оценките за настоящето на компаниите, както и на изгледите им за следващите шест месеца. Около 7 000 мениджъри от производството, строителството, търговията на едро и търговията на дребно всеки месец дават мнението си пред мозъчния тръст.

Припомняме, че вчера Markit публикува данните от проучването си за активността в икономиката на еврозоната през септември, според които индексът на производствената активност в Германия е спаднал до 54,4 пункта, докато месец по-рано отчете 55,0 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още