IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония понижи очакванията си за икономическия растеж през тази година

Основната причина е забавеното потребителско търсене, отговорно за около 60% от икономическата активност в страната

10:51 | 19.09.14 г.
Япония понижи очакванията си за икономическия растеж през тази година

Японското правителство понижи цялостната си икономическа оценка за първи път в последните пет месеца. Основната причина са продължаващите опити на частното потребление да се възстанови от спада, причинен от покачването на данъка върху продажбите през април, който замъглява перспективите за устойчиво възстановяване.

Властите в Токио понижиха очакванията си за частното потребление, което е отговорно за около 60 на сто от икономиката, заявявайки, че тенденцията ръстът на потребителските разходи да е ограничен ще продължи.

Оценката последва серия от слаби статистически доклади, включително спада на разходите на домакинствата, което повдигна множество съмнения за възможността за силно разширение на икономиката през текущото тримесечие, пише Ройтерс. Очаква се ръстът на брутния вътрешен продукт през текущия тримесечен период да се окаже решаващ фактор за решението на премиера Шиндзо Абе дали да осъществи заявката си за още едно покачване на данъка върху потреблението през следващата година с допълнителни два процентни пункта.

По-рано тази седмица Япония съобщи, че износът ѝ е намалял през август. Отделно проучване пък показа, че доверието сред производителите е спаднало с най-резкия си темп в последните почти две години през този месец.

"Японската икономика като цяло отчита умерено възстановяване, но слабостта може да се забележи в някои области", посочи правителството в месечния си икономически доклад за септември.

Решението на кабинета на Абе дойде в противовес на действията на Японската централна банка, която запази своята гледна точка по-рано този месец, заявявайки, че икономиката продължава умереното си възстановяване въпреки спада в търсенето, дошъл вследствие на покачването на налога върху продажбите.

"Няма никаква разлика между оценката на правителството и тази на централната банка. И двете институции считат, че умереното възстановяване продължава", заяви представител на кабинета на Абе, участвал в изготвянето на доклада.

Освен върху налога върху продажбите длъжностното лице постави акцент и на неблагоприятните климатични условия това лято. Според него основен проблем е забавянето на търсенето на стоки с дълготрайна употреба, като например автомобили и домакински уреди.

В месечния си икономически доклад за септември правителството обаче запази своята предпазлива оценка за някои ключови компоненти, като капиталовите разходи, износа и индустриалното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още