IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС се насочва към възстановяване през август

В България на месечна база е отчетено нарастване от 0,7 на сто, а на годишна – от 2,7 на сто

15:05 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Индустриалното производство в еврозоната бележи ръст от 1,6% през август спрямо предходния месец юли, а в целия Европейски съюз нараства с 1,4%, сочат сезонно коригирани данни на Евростат.

Това сигнализира за възстановяване на индустриалното производство, след като през юли то се сви с 0,7% и в еврозоната, и в ЕС.

На годишна база през август е отчетен ръст от 1,8% и в двата региона.


source: tradingeconomics.com

Растежът на индустриалното производство се обяснява основно с нарастването на  производството на дълготрайни потребителски стоки и на капиталови стоки, докато при производството на нетрайни стоки се наблюдава спад.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-високи повишения на месечна база са регистрирани в Чехия (+12,1%), Холандия (+4,4%) и Германия (+3,1%), а най-резки понижения – в Ирландия (-13,4%), Финландия (-3,5%) и Швеция (-2,9%).

В сравнение със същия месец година по-рано най-големи ръстове през август се наблюдават в Чехия (+7,7%), Словения (+5,9%) и Полша (+5,1%), а най-големи спадове – в Ирландия (-8,5%), Швеция (-6,2%) и Малта (-3,9%).

В България на месечна база е отчетено нарастване на индустриалното производство от 0,7 на сто, а на годишна – от 2,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още