IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се съживи през септември

Прирастът обаче не бе достатъчен, за да предотврати второ поредно тримесечие на спад

10:13 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През септември индустриалното производство в Япония се възстановява рязко спрямо месец по-рано. Въпреки това прирастът не бе достатъчен, за да засенчи второто поредно тримесечие с понижение.

Цифрите за периода от юли до септември ще се отразят на брутния вътрешен продукт за периода, който премиерът Шиндзо Абе ще има предвид, когато решава дали да увеличи повторно данъка върху продажбите догодина, пише MarketWatch.

Индустриалното производство бележи ръст от 2,7% през септември спрямо такъв от 1,9 на сто през август, показват последните данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония. Покачването е по-голямо в сравнение с предвижданото от анкетираните от Wall Street Journal и Nikkei анализатори, които очакваха ръст от 2,2%.

През периода от юли до септември производството намалява с 1,9% на тримесечна база. Това се случва, след като производителите на автомобили и битова техника намалиха запасите заради по-високата инфлация и слабото потребление след покачването на данъка върху продажбите от 1 април. За сравнение – през второто тримесечие показателят спадна с 3,8%.

Според анкета, проведена от Министерството на икономиката, търговията и индустрията сред японския бизнес, през октомври индустриалното производство ще се свие с 0,1% на месечна база, за да се ускори до 1% през ноември.

Незадоволителните тримесечни данни предполагат слаб растеж на БВП през третото тримесечие след срива от 7,1% на годишна база през второто. Икономистите очакват ръст от 3,7% през периода, като по-слабото индустриално производство да бъде компенсирано от прираста на потреблението и публичните разходи.

Данните за БВП за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 17 ноември. Информацията ще бъде от значение за решението на Шиндзо Абе за това дали да увеличи още веднъж данъка върху продажбите, заложено в програмата за фискални реформи.

Цифрите за БВП също могат да повлияят на курса на монетарната политика на Японската централна банка, насочена към увеличаване на инфлацията. От друга страна високата инфлация има обратен ефект върху частното потребление.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още