IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада през октомври се ускорява по-бързо от очакваното

За гуверньора на Канадската централна банка става все по-трудно да обяснява, че причините за ръста на цените са временни

22:07 | 21.11.14 г.
Инфлацията в Канада през октомври се ускорява по-бързо от очакваното

Инфлацията в Канада се ускорява по-бързо от очакваното през октомври, съобщи Bloomberg. Данните на статистиката са, че индексът на потребителските цени се увеличава с 2,4% на годишна база, което е над пазарните очаквания.

Това се дължи основно на по-високата цена на горивата, дрехите и храните. През октомври горивата са поскъпнали с 0,6% на годишна база. Спрямо септември обаче има намаление от 4 на сто.

Цените на храните се повишават с 2,8 на сто, става ясно още от доклада на статистическата служба в Канада.

В пет от последните шест месеца инфлацията в Канада надхвърля обявения от централната банка лимит от 2 на сто. За гуверньора Стивън Полоц става все по-трудно да се аргументира, че временни фактори влияят върху ръста на цените в страната.

„Ситуацията е такава, че централната банка ще трябва да предвиди увеличаване на основния лихвен процент”, коментира анализаторът от клона на Royal Bank of Scotland в Торонто Пол Фърли.

Увеличаването на лихвения процент намалява инфлацията, защото редуцира парите в обращение, коментира още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още