IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да следим, когато Фед публикува становището си за лихвите?

Рисковете за икономиката на САЩ от чужбина, прогнозите за нивата на лихвите в следващите години и безработицата са само част от важната информация

11:05 | 17.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще проведе пресконференция след решението за лихвите и икономическите прогнози.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще проведе пресконференция след решението за лихвите и икономическите прогнози. Снимка: Ройтерс

Ето за какво според Bloomberg трябва да гледаме, когато Федералната комисия за отворения пазар публикува становището си за курса на паричната политика, успоредно с тримесечните икономически прогнози, в 21 часа българско време, а председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън проведе пресконференция в 21:30 часа.

Федералната комисия за отворения пазар ще прецени влиянието на забавящия се растеж в чужбина и спадащите цени на суровините и акциите върху перспективите пред американския растеж, тъй като членовете на комисията трябва да решат дали да сложат край на близо нулевите лихвени проценти, които са такива вече близо 7 години.

Икономистите са разединени относно развитието на ситуацията, като 59 от 113 запитани от Bloomberg експерти очакват Фед да не направи нищо.

Въпреки че икономическите данни са доста обнадеждаващи, инвеститорите са скептични, че Федералната комисия за отворения пазар ще предприеме някакъв ход на фона на последните финансови турбуленции, смята главният икономист на Amherst Pierpont Securities LLC Стивън Стенли.

Прогнозата на Федералната комисия за отворения пазар за основната лихва по федералните фондове, публикувана под формата на графика с точки, която изобразява прогнозите на всеки един централен банкер, може да представи по-плавно темпо на затягане в следващите няколко години в сравнение с оценките през юни, счита старши икономистът в Bank of America Corp. за САЩ Майкъл Хенсън.

Ревизираните прогнози могат да включват само едно увеличение на лихвите с четвърт пункт тази година, последвано от четири повишения във всяка една от следващите две години, коментира той.

През юни медианната оценка на членовете на Федералната комисия за отворения пазар бе за две покачвания през 2015 г., като основната лихва трябваше да се увеличи от 0,625% в края на тази година до 1,625% през 2016 г. и до 2,875% през 2017 г.

„За пореден път Федералната комисия за отворения пазар ще намекне за по-слабо темпо на затягане чрез графиката с точките, а и чрез другите форми на комуникация“, заявява професорът в Университета Джонс Хопкинс Джонатан Райт.

Федералната комисия за отворения пазар може също така да намали прогнозата си за дългосрочните лихвени проценти по федералните фондове до 3,5% от 3,75%, смята главният икономист на JPMorgan Securities LLC за САЩ Майкъл Фероли.

Според Стенли от Amherst Pierpont Securities и прогнозите за растежа в дългосрочен план може би ще бъдат намалени след бавния ръст на производителността на труда от рецесията насам, приключила през 2009 г.

Информацията от четвъртък ще има ново допълнение – медианни прогнози за растежа, инфлацията, безработицата и лихвите по федералните фондове, присъединявайки се към „централната тенденция“ на обхвата на прогнозите, който изключва трите най-големи и трите най-ниски прогнози във всяка категория.

Решението за лихвените проценти най-вероятно ще породи разногласия. Президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър изнесе реч на тема „Причините против допълнително отлагане“ този месец и може да гласува срещу мнозинството от Федералната комисия за отворения пазар, ако тя избере да отложи вдигането на ставките.

Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс призова лихвите да останат близки до нулата поне до средата на 2016 г. и може да не са съгласи с евентуално решение да се продължи напред.

Становището на Федералната комисия за отворения пазар най-вероятно ще покаже напредъка що се отнася до целта за постигане на пълна заетост, след като през август безработицата спадна до 5,1%, а през второто тримесечие растежът се ускори до 3,7% на годишна база.

Това би могло да бъде балансирано с опасения относно перспективите. Спадащите цени на суровините, слабостите на икономиките в чужбина и волатилността на финансовите пазари може да увеличи рисковете пред растежа, смята проф. Райт.

Най-вероятно Йелън ще представи повече детайли по отношение на рисковете пред прогнозите по време на пресконференцията, включително и информация за това как Федералната комисия за отворения пазар гледа на забавящите се световни икономики и смута на пазарите, казва Хенсън от Bank of America.

Дори и с последния напредък на пазара на труда по време на пресконференцията Йелън може да отсъди, че пълната заетостта е все още далеч в сравнение с предходните очаквания. Федералната комисия за отворения пазар може да намали прогнозата си за безработицата, при което приема, че икономиката се намира в състояние на пълна заетост, от 5,2% до 5%.

Една потенциална причина за това е „липсата на убедителни сигнали за ускоряване растежа на работните заплати“, както пише в стенограмата от заседанието на Фед от 28-29 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
крас
преди 8 години
Отказа на ФЕД да изпълни обещанието си и вдигне лихвите доказва, че нещата в глобалните финанси не се решават от тази институция а от ККП която със свалянето на курса на юана показа чии решения са определящи за света и от чия валута зависи световната икономика. ОСТАВАНЕТО НА ЛИХВИТЕ НА ТЕЗИ НИВА ЩЕ Е ПОБЕДА НА ЮАНА И КОНТРОЛИРАЩАТА ГО ККП НАД ФЕД И ОТРОЧЕТО МУ ДОЛАРА!НАИСТИНА ТОВА ЩЕ Е НЕВЕРОЯТНА ПОБЕДА КОЯТО ИНВЕСТИТОРИТЕ НЯМА КАК ДА НЕ УСЕТЯТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още