IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво постигнаха количествените улеснения на Фед?

Централната банка на САЩ превърна скучната парична политика в най-широко обсъжданата тема във финансовия свят, пише Yahoo Finance

08:17 | 30.10.14 г. 5
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама заедно с предишния и настоящия лидер на Фед &ndash; Бен Бернанке и Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама заедно с предишния и настоящия лидер на Фед – Бен Бернанке и Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Паричната политика обикновено е възприемана от повечето хора като нещо доста скучно. Но през последните шест години безпрецедентната програма за количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ се превърна в най-широко обсъждания икономически експеримент, който генерира изненадващо количество мнения и разногласия по разнообразни въпроси.

Фед за първи път започна покупките на облигации, както е известно, през ноември 2008 г., малко след като Lehman Brothers фалира, а правителството започна да спасява банки, за да предотврати тотален разпад на финансовата система. Американската централна банка бе принудена да прибегне до нестандартния ход, след като традиционните инструменти, като например намаляването на краткосрочните лихвени проценти, вече не бяха налични.

Бен Бернанке, тогавашен председател на Фед и експерт по Голямата депресия от 1929 г. и погрешните действия на институцията по време на този период, имаше огромно влияние върху процеса. Той бе твърдо решен да играе по-конструктивна роля в подпомагането на икономиката по пътя ѝ към възстановяването, пише Yahoo Finance.

Посредством количествените улеснения Фед планираше да закупува облигации на свободния пазар, за да изкара някои сравнително безопасни активи от обращение и да стимулира инвеститорите да купуват други по-рискови, като например акции. Това на теория сигнализира за подкрепа от страна на Фед за разумното поемане на риск. Целта бе да се привлекат обратно на финансовите пазари оттеглилите се инвеститори и да се рестартират секналите вследствие на кризата парични потоци.

Но количественото облекчаване продължи много по-дълго, отколкото може би дори и самия Бернанке очакваше през 2008 г. Фед в крайна сметка натрупа огромен портфейл от облигации в размер на 4 трлн. долара. Централната банка, сега водена от Джанет Йелън, прекрати този месец покупките си, с което програмата официално приключи. Дебатът за нейната ефективност обаче вероятно ще продължи с години, като първите сигнали се очаква да намерят отражение в икономическите данни в следващите месеци.

"Едно нещо, което е безспорно, е, че стимулите успяха да се превърнат в повратна точка за потребителите и за нагласите на инвеститорите", заяви наскоро Патрик О'Хеър от анализаторския портал Briefing.com.

Ето как няколко основни икономически показателя се промениха след началото на количествените улеснения:

Борсов индекс S&P 500: покачване от 129% спрямо 25 ноември 2008 г. – денят, в който Фед обяви първия кръг на количественото си облекчаване;

Реален БВП, коригиран спрямо инфлацията: ръст от 9,8%;

Равнище на безработицата: спад с 1 процентен пункт;

Индекс на потребителското доверие: повишение от 44,9 до 94,5 пункта;

Средни седмични доходи, коригирани спрямо инфлацията: покачване от 0,7%;

Равнище на инфлацията: ускорение от 1,1% до 1,7%;

Автомобилни продажби: повишение от 61%;

Ново жилищно строителство: ръст от 56%;

Среден процент по 30-годишните ипотеки: спад с 1,9 процентни пункта.

Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Като изключим дребния факт, че благодарение на количествените улеснения беше избегната втора Голяма депресия, нистина Федът нищо не постигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Така е, само че са на акумулатори. Спре ли печатането не знам какво ще стане. Иначе, добре е, че могат да си позволят да печатат. Другите държави не могат да си го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
Равнище на безработицата: спад с 1 процентен пункт;Средни седмични доходи, коригирани спрямо инфлацията: покачване от 0,7%;т.е. файда нулева, това че корпорацийте са достигнали печалби от предкризисните времена, явно не озанчава че е по-добре за народа. И най отвратителното е, че народа плаща за тази цялата помия, защото Меринджейте на американските компании са невинни, а тези от Уолстрийт Не са лакоми! Всъщност колко бонуси си раздадоха по време на кризата тия негодници ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
SSIW
преди 9 години
"Печаташ и готово, няма нужда от икономика.".................Ами, напротив. Сега има повече икономика, т.е. произвеждат се и се реализират повече стоки и услуги, в сравнение със сценария, ако не беше предоставена ликвидна подкрепа. Не си ли съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Какво постигнаха? Вечния двигател? Печаташ и готово, няма нужда от икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 8
ABBA
преди 9 години
Оооо, неразумни юроде, поради что колекционираш зелени хартийки?1. Световните кризи се предизвикват от многото напечатани долари!2. САЩ излизат лесно от тях, като печатат още зелени хартийки!!!!!!3. Кога ще изчезнат тарикатите по света?4. Когато изчезнат балъците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още