IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през седмицата

Форекс календарът е скромен и акцентите са насочени към макроикономически данни от Япония и САЩ

08:53 | 26.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тъй като се намираме между Коледа и Нова година, очаквано форекс календарът е скромен откъм събития. Няма заседания на ключови централни банки, така че акцентите са насочени към макроикономическите данни.

Понеделник, 26 декември, е вторият ден от Коледа в редица западни държави, така че това без съмнение е най-слабият ден от седмицата. Рано сутринта българско време ще излезе стенограмата от последното заседание на Японската централна банка (ЯЦБ). Тогава институцията подобри оценката си за икономиката за пръв път от май 2015 г.

Във вторник, 27 декември, също рано сутринта българско време излизат данни отново за Япония. Става въпрос за базисната инфлация, която включва енергията, но не и пресните хранителни продукти. Любопитно е, че излизат два доклада – за столицата Токио и за цялата страна. Данните за Токио са за текущия месец, в случая декември, а тези за страната са за предходния – ноември. Именно заради това пазарите обръщат повече внимание да инфлацията в столицата, тъй като данните са възможно най-актуални.

В САЩ организацията The Conference Board публикува своя индекс за потребителското доверие. От началото на годината до август измерителят се движеше в диапазона 93 и 97 пункта, но с настъпването на есента той премина психологическата граница от 100 пункта и е основателно да се смята, че и през декември ще остане над това ниво.

В сряда, 28 декември, ще има данни за предстоящите жилищни продажби в САЩ.

В четвъртък, 29 декември, излизат редовните данни на Министерството на труда в САЩ за подадените молби за помощи при безработица през предходната седмица. Броят им вече близо 2 години остава под 300 хил., което е най-дългата серия от 70-те години на миналия век.

Администрацията за енергийна информация също публикува редовния си доклад за изменението на петролните резерви в САЩ.

В петък, 30 декември, в Испания излизат данни за инфлацията на годишна база през декември.

В САЩ Институтът за управление на предлагането (ISM) публикува индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за района на Чикаго, който дава представа за бизнес активността.

В събота, 31 декември, последния ден от годината, излизат данни за бизнес активността в производствения сектор и в услугите в Китай. Докладите са на властите и са за месец декември. Става въпрос за Индекса на мениджърите по поръчките в съответните сектори. През август този в промишлеността проби психологическата граница от 50 пункта, която разделя териториите на експанзия и на свиване. През изминалите месеци се наблюдава ускорение на активността и можем да разчитаме, че и през декември стойността ще остане над 50-те пункта.

Що се отнася до активността в сектора на услугите в Китай, тя е значително по-ускорена от тази при промишлеността. Можем да очакваме, че тази тенденция ще се запази особено на фона на усилията на Пекин да осъществи прехода към икономически модел, който е по-пряко свързан с принципите на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още