IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латиноамерикански централни банки отпуснаха заем на Венецуела за 483 млн. долара

Кредитът е твърде малък, за да реши хроничния недостиг на долари и да запълни разширяващия се дефицит по платежния баланс, коментира анализатор

20:12 | 25.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Латиноамерикански централни банки отпуснаха заем на Венецуела за 483 млн. долара

Фонд, финансиран от осем латиноамерикански централни банки, отпусна заем на Венецуела, която се бори с криза на платежния баланс, която накара правителството да спре вноса дори на стоки от първа необходимост, пише Bloomberg.

The Latin American Reserve Fund, или FLAR, одобри отпускането на 3-годишен заем за 482,5 млн. долара в петък. Според фонда парите ще допринесат за регионалната икономическа стабилност, гласи прессъобщение, разпространено в понеделник.

Членове на FLAR са Боливия, Колумбия, Венецуела, Перу, Еквадор, Уругвай, Парагвай и Коста Рика. Решението за заема е било взето единодушно.

Кредитът е твърде малък, за да реши венецуелския хроничен недостиг на долари и да запълни разширяващия се дефицит по платежния баланс, коментира ръководителят в Nomura Holdings Inc. Сьобан Морден.

Държавният дълг на Венецуела е най-скъпият за застраховане срещу неплащане в света, съдейки по нивата на суаповете за кредитно неизпълнение.

Вероятността Венецуела да не плати задълженията си до 20 юни 2017 г. е 50% спрямо 55% преди месец.

Пред Борда на FLAR от Централната банка на Венецуела са коментирали, че Върховният съд е одобрил заемането на средства от организацията. Опозицията настояваше, че решението трябва да бъде одобрено от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още