IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Март донесе първи търговски излишък за Япония от три години насам

Тласъкът дойде, след като износът нарасна над прогнозите на фона на силните доставки на автомобили и електроника

08:55 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Март донесе първи търговски излишък за Япония от три години насам

Япония отчете първия си търговски излишък от почти три години, след като износът нарасна през март на фона на силните доставки на автомобили и електроника, показаха в сряда последните правителствени данни.

Мартенският износ се покачи с годишен темп от 8,5% в съответствие с прогнозата в анкета на Thomson Reuters. Meсец по-рано разширението бе 2,5%.

Вносът пък същевременно се срина с 14,5%, засегнат от ниските цени на петрола. Очакванията на експертите бяха за отстъпление от 12,8% след спада от 3,6% в предходния месец.

Това доведе до търговски излишък от 229,3 млрд. йени през март, с близо 50 млрд. йена над очакванията.

Въпреки добрите резултати анализаторите смятат, че търговията вероятно е имала негативно въздействие върху растежа през последното тримесечие.

"Тези цифри вероятно са изкривени от необичайно късния момент на китайската Нова година. Вносът от Китай се срина с 19,6% на годишна база през март след скока от 39,5% през февруари, а износът за Китай се покачи с 3,9% годишно след пропадането с 17,3% през февруари", каза Maрсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics.

"Независимо от това нетният износ вероятно се превърна в препъникамък през последното тримесечие. Според нашите оценки обемът на износа се е увеличил с 1,9% на тримесечна база през последните три месеца, което не е достигнало до увеличението с тримесечен темп от 3,3% на обема на вноса. В резултат на това нетната търговия може да е повлякла надолу растежа на БВП през първото тримесечие с 0,2 процентни пункта", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още