IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката крона поевтиня след данни за по-бавна от очакваното инфлация

По-слабият ръст на потребителските цени подкрепи аргумента, че централната банка не бива да повишава лихвените проценти

18:34 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Норвежката крона поевтиня, след като нови данни показаха, че инфлацията се е забавила повече от прогнозите. По-слабият ръст на потребителските цени подкрепи аргумента, че централната банка не бива да повишава лихвените проценти, посочва Bloomberg.

Валутата поевтиня спрямо 16 свои конкурента и се насочва към един от най-резките си спадове от над три месеца спрямо еврото. Потребителските цени записаха ръст от 2,9% на годишна база през септември, което е най-ниското ниво от повече от година. Това е по-малко от прогнозите за 3,2% инфлация и също по-малко от предишната стойност през август (3,3 на сто).

През последния месец кроната поскъпна спрямо всички свои основни конкуренти с изключение на две валути, тъй като нарастваха доказателствата, че икономиката на най-големия петролен производител в Западна Европа се възстановява. Това от своя страна повиши спекулациите, че централната банка постепенно ще сложи край на политиката си на облекчения.

Миналия месец централните банкери оставиха основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,5%, но повишиха прогнозите си, което предизвика поскъпване във валутата. Но ето че тази тенденция сега се обръща, посочва Bloomberg.

Адам Кол, директор на звеното за форекс стратегии в Royal Bank of Canada в Лондон посочва, че реакцията на пазарите до известна степен е показател за стрес. „Това не променя голямата картина в дългосрочен план“, допълва той.

Кроната отслабна с 1,1% до 9,0819 крони за едно евро към 9 часа местно време в Лондон (11 часа българско). Към 18:20 часа българско време курсът е 9,0073 крони за едно евро. Същевременно един щатски долар се обменя за 8,0772 крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още