IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен сменя правителствената с паричната политика

Бившият еврокомисар и настоящ икономически министър на Финландия става член на Съвета на финландската централна банка

16:34 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият европейски комисар по валутните и финансовите въпроси Оли Рен бе назначен в съвета на финландската централна банка, което означава, че трябва да подаде оставка от поста министър на икономиката на страната, съобщи Ройтерс. 

Парламентарният контролен съвет на финландската централна банка съобщи днес, че е избрал Рен и Маря Никанен за 5-годишен мандат в тричленния съвет на банката, който трябва да започне през февруари.

През 2014 г. Рен напусна Европейската комисия след десетилетие в редиците ѝ и стана финландски министър на икономиката миналата година. Оттеглянето му от правителството в края на годината носи опасност за трипартийното коалиционно правителство, което бе пред разпадане миналата година след шест месеца на власт. 

Присъединяването към съвета на централната банка се възприема като стъпка на Рен към поста на централен банкер на страната

Рен е възприеман като човек, способен да поражда консенсус. Той успя да постигне споразумението по трудовата реформа с влиятелните синдикати в държавата през юни.

Правителството, което се сблъсква със стагнираща икономика, намалява разходите и прокарва още реформи за да повиши заетостта и да ограничи държавния дефицит. Управляващите партии имат различни мнения за новите мерки за икономии и намаляването на помощите при безработица.

Присъединяването към съвета на централната банка се възприема като стъпка на Рен към поста на централен банкер на страната, което ще го направи и член на определящия лихвите Управителен съвет на Европейската централна банка. Сегашният финландски говерньор Ерки Ликанен трябва да се оттегли от поста си през 2018 година. 

БТА
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още