IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай отбеляза изненадващ ръст през септември

Индексът на производствената активност (PMI) отчете повишение до 49,8 от 49,7 пункта през август, но секторът се сви за втори пореден месец

10:07 | 01.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай отбеляза през септември по-висок от очакванията ръст, сочат правителствени данни. Индексът на производствената активност (PMI) отчете повишение до 49,8 пункта от 49,7 през август, но секторът се сви за втори пореден месец, предаде BBC.

Когато индексът е под 50 пункта, това означава, че производствената активност се е свила, а при стойност над 50 има експанзия. Огромният производствен сектор в Китай изпитва трудности да си върне инерцията.

Анализатори очакваха официалният PMI да падне до 49,6, което щеше да е най-ниското ниво от август 2012 г.

По-добрите данни от очакваното показват, че облекченията от страна на властите помагат за стимулиране на икономиката“, смята Джулиан Еванс-Причард, икономист в компанията за проучвания Capital Economic. „През идните месеци очакваме ситуацията да се подобрява поетапно със стабилизиране на фондовите пазари и с продължаване на мерките, които подкрепят по-силната икономическа активност“, допълва той. 

Макар че данните за септември са малко по-добри от прогнозните, ситуацията във втората по големина световна икономика все още не е толкова добре, колкото беше. Китай е напът да регистрира най-слабия си ръст от 25 години насам.

Властите в Пекин очакват тази година икономическият растеж да бъде 7%, но редица слаби икономически данни повдигнаха съмнения, че Китай може и да не постигне тази цел.

Официалната статистика разглежда производствената активност сред големите компании, докато частните проучвания на Мarkit and Caixin се фокусират над малки и средни фирми в сектора.

Финалният PMI индекс на икономическото издание Caixin за септември се понижи до най-ниското си ниво от шест години и половина (47,2 пункта) и все пак беше по-висок от предварителните оценки от миналата седмица (47 пункта).

Азиатските пазари реагираха положително на данните, които се следят внимателно, като японските и австралийските индекси се повишиха с около 1% в сутрешната сесия. Китайските пазари са затворени до 7 октомври заради официални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още