IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай показва признаци за забавяне през октомври

PMI индексът, изготвян от властите в Пекин, отчита равнище от 50,8 пункта спрямо 51,1 пункта през септември и очаквания за ръст до 51,2 пункта

09:45 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената активност в Китай показва признаци за забавяне през октомври

Производствената активност в Китай показва признаци за забавяне през октомври. Това се случва на фона на проблемите в имотния сектор и понижаващите се инвестиции, заради които втората по големина икономика в света е напът да запише най-бавния си годишен растеж от 1990 г., пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по продажбите (Purchasing Managers’ Index, или PMI), изготвян от китайското правителство, отчита равнище от 50,8 пункта през октомври спрямо 51,1 пункта през септември. Очакванията на анкетираните от агенцията икономисти бяха за ниво от 51,2 пункта. Стойности над 50 сигнализират за експанзия, а под 50 – за контракция.

Отстъплението на активността в производствения сектор ще тества волята на властите в Пекин за това дали ще се въздържат от предоставяне на последващи стимули за икономиката. Тя от своя страна се разшири със 7,3% през третото тримесечие. Макар растежът да е най-слабият за последните пет години той се оказа над очакванията на експертите.

Растежът на производството, новите поръчки, новите поръчки за износ, запасите и цялостните нагласи на предприемачите в бранша намаляват през октомври в сравнение със септември, сочат още данните.

Официалният правителствен PMI индекс за активността в сектора се изготвя от Националното статистическо бюро и Китайската федерация за логистика и снабдяване (China Federation of Logistics and Purchasing, или CFLP). Показателят се формира на база анкети, провеждани сред директорите на над 3 000 компании.

За сравнение – публикуваният по-рано PMI индекс, изготвян от HSBC и Markit, отчете ръст на производствената активност до 3-месечен връх. През октомври показателят нарасна до 50,4 пункта от 50,2 пункта през септември.

Икономиката все още „среща някои трудности“, въпреки че низходящ тренд за тях е малко вероятен, след като правителството предприе мерки, за да стабилизира растежа през третото тримесечие, се посочва още в становището на китайските власти.

Пекин изразява готовност да подкрепи потреблението в шест сектора, измежду които имотния, онлайн търговията, използването на екологично чисти продукти и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още